Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

29.08.2018

Babiš se setkal v Římě s italským premiérem Contem

 

Italský premiér Giuseppe Conte přijal v úterý 28. srpna v Římě svého českého protějška Andreje Babiše. K setkání došlo v rámci cesty českého premiéra do Itálie a Malty.

Hlavním tématem bilaterálních rozhovorů byla otázka migrace. Česká republika a její premiér nadále odmítají italské požadavky po dobrovolném přijetí uchazečů o azyl, kteří připlují do Itálie. “Itálie zásadně snížila příliv migrantů do Evropy,” uznal český premiér. Podle Babiše je hlavním řešením posílení ostrahy hranic a podpora zemím zodpovědným za vnější hranici UE jako jsou Itálie, Malta, Řecko a Španělsko. “ Dalším krokem je uzavření dohod se státy severní Afriky a pomoc v zemích, odkud migranti přicházejí,” dodal Babiš.

Dalším zásadním tématem rozhovorů byly ekonomické vztahy. V této oblasti se dynamicky rozvíjí vzájemný zahraniční obchod, který v loňském roce vzrostl na více než dvanáct miliard eur. “Oba první ministři souhlasili v krátké době s uspořádáním ekonomické mise do České republiky vedené členem italské vlády a se silným zastoupením firem z oblastí silně inovativního zpracovatelského průmyslu, infrastruktur, obraného a vesmírného průmyslu,” uvádí ve svém komuniké italský úřad vlády.

V rámci své návštěvy Itálie se Andrej Babiš setkal také s primátorkou Říma Virginiou Raggi. Té nabídl do sbírek galerie Villa Borghese sochu českého renesančního myslitele Jana Ámose Komenského. Osobnost Komenského je vysoce symbolická: tento protestantský věřící musel opustit České země po znovunastolení vlády Habsburků a rekatolizace země. Náboženská perzekuce ze strany panovníka a katolické církve tenkrát vyhnala z Čech většinu intelektuálních a technických elit.

Zdroj:www.vlada.cz

Zdroj fotografie: vlada.cz

Loading…