Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

18.04.2019

Brexit posílil italský vývoz do Spojeného království

Nejasná situace kolem odchodu Spojeného království z Evropské Unie paradoxně na začátku roku pomohla italskému vývozu. Ukazují to údaje Italského statistického úřadu.

V prvních dvou měsících letošního roku se totiž italskému vývozu do Spojeného království mimořádně daří. V lednu a únoru se prodeje italského zboží ve Velké Británii zvýšily o téměř 14 procent na více než čtyři miliardy eur. V únoru dokonce export vzrostl o pětinu. Nejlepší údaje zaznamenaly prodeje léků, jež se zvýšily o padesát procent, ale také potravin, textilu, automobilů a produktů chemického průmyslu. Ve všech těchto odvětvích růst přesahoval dvacet procent.

Do vývoje exportu se tak evidentně promítly obavy z tvrdého Brexitu bez dohody. Obavy vedly k masivnímu předzásobení britských firem, jež se obávají výrazných zdržení v dovozu zboží kvůli obnovené celní kontrole na hranicích s Evropskou Unií. Je tak pravděpodobné, že v příštích měsících přijde silná korekce překotné míry růstu na začátku letošního roku. A to za předpokladu, že se rébus odchodu Velké Británie z Unie podaří vyřešit.

Zdroj: www.ilsole24ore.com

Zdroj fotografie: Pixabay

Loading…