Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

14.08.2019

Česká ekonomika stále roste

I přes nepříznivé vnější podmínky rytmus růstu českého hospodářství nevykazuje stopy zpomalení. Ukazuje to odhad vývoje HDP zveřejněný Českým statistickým úřadem (Čsú).

V druhém čtvrtletí český hrubý domácí produkt vzrostl ve srovnání se stejným obdobím loňského roku o 2,7 procent. Rytmus růstu českého hospodářství tak zůstává od počátku roku stabilní, vzhledem k tomu, že v prvním čtvrtletí se růst zastavil na 2,8 procentech. Ve srovnání s počátkem roku se pak HDP zvýšil v druhém čtvrtletí o 0,6 procent. Meziroční růst české ekonomiky je tak dvojnásobný než průměr zemí EU, který se zastavil na 1,3 procentech.

České hospodářství tak zatím odolává nepříznivým vnějším faktorům, mezi kterými je i výrazné zpomalení dynamiky německého hospodářství. "Hlavním faktorem růstu HDP ve 2. čtvrtletí byly výdaje na konečnou spotřebu podpořené především spotřebou domácností. K růstu HDP významně přispěla i zahraniční poptávka. Oproti tomu pokračovalo postupné snižování dynamiky růstu investiční aktivity," upozornil Čsú. Růst se dotkl drtivé většiny hospodářských odvětví, a to především některých sektorů služeb jako doprava, obchod, ubytování a stravování.

Zdroj: www.czso.cz

Zdroj fotografie: Pixabay

Loading…