Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

16.05.2019

Česká ekonomika vzrostla v prvním čtvrtletí o 2,5 procenta

Česká ekonomika rostla slušným tempem i v prvních třech měsících letošního roku, Ukazuje to první odhad vývoje HDP zveřejněný Českým statistický úřadem.

V prvním kvartálu se hrubý domácí produkt zvýšil meziročně o 2,5 procent. Růst ve srovnání s předchozím čtvrtletím se zastavil na 0,5 procent. Růst táhly domácí poptávka a spotřeba domácností. „Pokračoval dynamický růst hrubého fixního kapitálu. K tvorbě hrubé přidané hodnoty přispěl nejvíce zpracovatelský průmysl, jenž se tak opět po roce stal dominantním faktorem růstu tuzemského hospodářství,“ uvádí statistici. Hrubá přidaná hodnota rostla i ve stavebnictví a ve většině odvětví služeb.

Navzdory lehkému zpomalení ve srovnání s koncem loňského roku patří růst českého hospodářství k těm nejsilnějším v celé Evropské Unii. „Tempo růstu české ekonomiky je velmi dobrým výsledkem,“ myslí si hlavní ekonom Deloitte, David Marek. Analytici ale neočekávají, že by v příštích měsících česká ekonomika výrazně zrychlila. Odhadovaný růst HDP na letošní rok tak zůstává lehce pod třemi procenty.

Zdroj: www.czso.cz

Zdroj fotografie: Pixabay

Loading…