Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

11.01.2018

Český HDP vzrostl ve třetím čtvrtletí roku 2017 o pět procent

České hospodářství i nadále roste rytmem, která patří  k nejvyšším v celé Evropské Unii. Český statistický úřad vydal nový odhad růstu HDP v třetím čtvrtletí loňského roku.

Hrubý domácí produkt vzrostl od začátku července do konce září vzrostl meziročně o pět procent. Růst táhl především firemní sektor. Ten také zaznamenal lehké zvýšení investice na 29,4 procenta. Ve srovnání s předchozím čtvrtletím se zvýšila o 0,3 procenta na 49,5 procent také ziskovost firem. V meziročním srovnání však ziskovost klesla o 0,8 procent, a to kvůli silnému devítiprocentnímu růstu mzdových nákladů. „Míra ziskovosti tuzemských podniků zůstává i tak nadprůměrná, neboť dle dostupných údajů Eurostatu se průměrná míra zisku nefinančních podniků za EU dlouhodobě pohybuje okolo 40,0 %“, uvádí zpráva Českého statistického úřadu.

Růst platů se pozitivně promítl i do vývoje reálných příjmů domácností. Průměrný reálný příjem se zvýšil o tři procenta, příjem ze zaměstnání dokonce o čtyři procenta na více než 30 tisíc korun měsíčně. Díky růstu příjmů se zvýšila i spotřeba a míra úspor domácností. Naopak investice zůstávají stabilní na 8,8 procentech.

Zdroj: www.czso.cz

Zdroj fotografie: Pixabay

Loading…