Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

22.03.2019

Čínští investoři projevili výrazný zájem o přístav Terstu

V připravované účasti Itálie na čínském projektu hedvábné stezky projevili investoři z Asie veliký zájem o přístav v Terstu.

Čínský zájem o bývalý hlavní přístav rakouskouherské monarchie neunikl ani mezinárodnímu tisku. „Zapomenutý přístav v Itálii se může stát vstupní bránou Číny do Evropy," napsal, poněkud jízlivě, deník New York Times. Americký deník upozorňuje na rostoucí přítomnost čínských turistů v Terstu i na pronikající ekonomický vliv. Hlavní projekt rozvoje se jmenuje Trihub a spočívá v posílení přístavní i navazující železniční infrastruktury ve spolupráci s čínskou společností CCCC. Ta na Slovensku buduje rozsáhlý logistický hub a Terst by měl být jedním z jeho referenčních přístavů.

Předseda Přítažní autority východní Jaderského moře, pod kterou spadá i Terst, Zeno d'Agostino však odmítá představu, že by Terst a jeho přístav byly ve výprodeji. „Nejsme v situaci Řecka, v Terstu je celá řada dalších ekonomických aktivit jako pojišťovací skupina Generali či Fincantieri," uvedl pro tisk d'Agostino. Ten také upozornil na to, že přístav se snaží diverzifikovat původ investorů, referenční trhy i samotné přístavní aktivity.

Zdroj:  ilsole24ore.com

Zdroj fotografie: Porto Trieste

Loading…