Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

13.11.2017

Dnes je v Toskánsku pro investory do nemovitostí ideální období

„Najít dobrou nemovitost na investici či dům svých snů není nikdy lehké. Výjimkou není ani Toskánsko, jež patří  neprestižnějším regionům v Evropě. Monika Novak a její Immobiliare Athena patří k předním expertům na property finding v tomto regionu a k prvním property finderům v Itálii vůbec. Mluvili jsme s ní o situaci na toskánském realitní trhu i o tom, co její povolání obnáší. Nově je služba vyhledávání kvalitních nemovitostí v Toskánsku dostupná i pro české klienty”.

Kdo se nejčastěji obrací na property findera? A jaká je přidaná hodnota vaší služby ve srovnání s realitní kanceláří?

„Obrací se na nás buď klienti, kteří si chtějí splnit sen a koupit si dům v Toskánsku, nebo investoři. Property finder pracuje na základě smlouvy přímo s klientem. Naší hlavní devizou je, že dokážeme nabídnout našim klientům i nemovitosti, které normálně na trhu nejsou. Další výhodou je, že property finder dokáže vyjednat pro svého klienta co nejvýhodnější cenu. Kdo chce dnes udělat dobrou investici, tak většinou nenajde vhodnou nemovitost na stránkách realitní kanceláře. Je proto nutné mít dobrou znalost lokality a především disponovat kontakty na advokáty, potenciální prodejce či mít přehled o dražbách. A to já díky dlouhé aktivitě v Toskánsku, a především na Pobřeží Etrusků (Costa degli Etruschi) , mohu svým klientům zaručit. Já osobně navíc patřím k zakládajícím členům první italské asociace sdružující property findery, Desiderare. Property finding je v Itálii mladým odvětvím a my patříme mezi deset prvních property finderů vůbec”.

Hraje pro české klienty nějaký fakt i to, že jste Češka a mohou tedy s Vámi komunikovat v češtině?

„To je samozřejmě pro naše české klienty příjemné. Ovšem naše největší konkurenční výhoda, ve srovnání s českými realitními kancelářemi, spočívá v tom, že působíme přímo v Toskánsku a máme ke klientovi opravdu osobní přístup. Díky tomu, že působíme přímo v regionu se dostaneme se k nemovitostem, ke kterým se nemá realitní kancelář z České republiky žádnou šanci se dostat. Nabízíme i kompletní servis před prodejem i po prodeji. Jedná se o vyřízení byrokratických záležitostí, jako je otevření účtu, vystavení daňové registrace, administrativní náležitosti související přímo s převodem nemovitosti a tak podobně. Po prodeji jsme schopni také zajistit pravidelnou údržbu domu, zahradníka či vyřízení různých povinností, jež mají v Itálii majitelé nemovitostí. Za tímto účelem mám v kanceláři asistentku, která se o tuto agendu stará. To je pro zahraničí vlastníky velice důležité, protože ví, že jejich dům je pod kontrolou, i když v něm zrovna nejsou”.

Jak konkrétně vypadá spolupráce mezi Vámi a klientem?

„Nejdříve mi klient předestře své představy o nemovitosti. Pak následuje docela intenzivní období komunikace, kdy mu posílám nabídky. Já osobně objíždím zajímavé reality a kontroluji, zda splňují základní požadavky klienta. A z nich pak vetšinou vybereme tři čtyři domy, které pak klient navštíví během pobytu v Toskánsku. Díky naší práci nemusí tak navštívit deset nebo dvacet nemovitostí, což mu ušetří čas a ulehčí rozhodování. Obecně musím říct, že klienti od nás očekávají služby na velmi vysoké úrovní. Koupí domu v Toskánsku si obvykle splní svůj životní sen, a proto ho nesmíme zklamat”.

Toskánsko patří k nejlukrativnějším evropským regionům. Jaká je situace na tamním realitním trhu? Jinde v Itálii ceny nemovitostí hodně klesly...

„Dnes je v Toskánsku pro investory, domácí i zahraničí, ideální doba na investici. Ceny v regionu klesly, byť méně než v dalších italských krajích. A například na pobřeží spíše stagnovaly. Vzhledem k celkové situaci na trhu jsou tak prodejci schopni slevit ze své počáteční nabídky o dříve nevídané částky. Dobrá je situace pro investory i v tom smyslu, že na trhu je převis nabídky nad poptávkou. Kupující má tak opravdu z čeho vybírat, což není vždy na italském trhu pravidlem. Tyto tendence se týkají i nejvyššího segmentu trhu, ve kterém působíme. I část movitějších majitelů je dnes ochotná prodat jednu ze svých nemovitostí, a to kvůli daňovému zatížení či z toho důvodu, že potřebují likvidní prostředky”.

Toskánsko je také velice členitý region. Jsou tam pobřeží, Apeniny, Maremma či významná města, a to Florencie, Pisa či Siena.  Jaká zóna je nejperspektivnější? A jsou v Toskánsku i místa, jež čekají na objevení?

„Já působím v Cecině a na Pobřeží Etrusků, které si investoři velice oblíbili. Na pobřeží se nejvíce líbí malá městečka, jež se nachází jen pár kilometrů od pobřeží a mají přímý výhled na moře. Nemovitosti v této oblasti také nejvíce udržely svou cenu během krize. Investor má v této oblasti jistotu, že, v případě potřeby, svou nemovitost prodá a to velice pravděpodobně za vyšší cenu, než tu, kterou jí pořídil. V Toskánsku jsou samozřejmě i méně známé oblasti. Jedná se především o lokality ve vnitrozemí, jež se nachází desítek kilometrů od pobřeží. Tam lze pořídit typické toskánské domy v krásném prostředí za velice dobrou cenu. Samostatnou kapitolou jsou pak velká města, například Florencie, kde navíc do trhu zasahuje intenzivní cestovní ruch”.

Přetrvává v prestižním segmentu zájem o zemědělské usedlosti, jako mohou být vinařství či výrobny olivového oleje?

„O tento typ nemovitostí je dnes velký zájem a s nadsázkou se dá říct, že všichni by dnes rádi dělali vlastní víno či olivový olej. Růstu zájmu o tento druh nemovitostí nenahrává jen pokles cen ale také výše zemědělských dotacích z Evropské Unie. Na tento segment se velice specializujeme i z toho důvodu, že v v blízkosti máme lokality, jako je Bolgheri či Castagnetto Carducci, které jsou vyhlášené pro svá vína. V naší oblasti jsme tak pro potenciálního kupce schopni najít opravdu dobrou investici”.

Stránky Moniky Novak:monikanovak.com

Zdroj fotografie: Monika Novak

Loading…