Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

14.12.2018

Evropská centrální banka bude i nadále kupovat (nejen) italské dluhopisy

Evropská centrální banka ukončí k 31. prosinci svůj program kvantitativního uvolňování, z kapitálového trhu ale přesto zcela nezmizí.

Jak potvrdil guvernér Evropské centrální banky (ECB) Mario Draghi, bankovní ústav bude kupovat dluhopisy náhradou za ty, jež dojdou k termínu splatnosti. „Míníme reinvestovat vyplacený kapitál do dluhopisů po dlouhou dobu od ukončení nových nákupů a prvního zvýšení úvěrových sazeb,“ uvedl Draghi. Program reinvestice by tak mohl trvat i více než dva roky, o kterých se již dřívo mluvilo. ECB by navíc měla reinvestovat kapitál do dluhopisů, jež budou mít podobné parametry jako ty, jež došly ke splatnosti. Tím se bude lišit od americké Fed, které reinvestovala kapitál z krátkodobých dluhopisů do dlouhodobých cenných papírů.

Ukončení programu kvantitativního uvolňování je prvním krokem k návratu k obvyklé měnové politice. Dalším krokem bude pak postupné navyšování základních úvěrových sazeb, ke kterému má, dle Maria Draghiho, ECB přikročit v polovině příštího roku. Řídící výbor však pozoruje i tendence, jež zpomalují dynamiku eurozóny, jako nižší zahraniční poptávku či nebezpečí obchodní války mezi Čínou a USA. Návrat k běžné měnové politice tak bude velice postupný.

Zdroj: www.ecb.europa.eu

Zdroj fotografie: ECB

 

Loading…