Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

12.07.2019

Film Extase od Gustava Machatého otevře Benátský filmový festival

Jedno z hlavních děl československé předválečné kinematografie, snímek Extase od režiséra Gustava Machatého, bude promítán v předvečer zahájení 76. ročníku Mezinárodní přehlídky filmového umění v Benátkách. Známý filmový festival letos proběhne od 28. srpna do 7. září.

V Benátkách bude představena digitální a restaurovaná kopie československého filmu. Digitální restaurování filmu probíhalo pod vedením Národního filmového archivu (NFA) v Praze ve spolupráci s laboratoří L'Immagine Ritrovata, která patří filmovému archivu Cineteca v Bologni. Jak zdůraznil ředitel NFA, Michal Bregant, restaurování „vyžadovalo rozsáhlé historické rešerše, pátrání po nejlepších zdrojových materiálech pro digitalizaci a hlavně hledání dobového obrazového i zvukového podání.“ Na restaurování filmu, jehož původní kopie v českém znění se nedochovala, přispěli darem zakladatel Avastu Eduard Kučera a jeho choť Milada.

Machatého snímek se vrací do Benátek po 85 letech. Extase byla totiž promítána na druhém ročníku filmového festivalu, který se uskutečnil v srpnu roku 1934.  Nahé scény hlavní představitelky filmu, Hedy Kiesler (která se v americké exilu přejmenovala na Hedy Lamarr) i celkové erotické vyznění snímku vzbudily mezi tehdejším publikem velký ohlas. Film také dostal několik cen za režii a interpretaci. Snímek se nelíbil vatikánskému deníku L'Osservatore Romano, který ho označil za pornografický, ale vzbudil zájem Benita Mussoliniho, který si vyžádal soukromou projekci filmu. Mezi festivalovým publikem v Benátkách byl i později úspěšný a oceňovaný režisér Michelangelo Antonioni, který byl taktéž filmem nadšen.

Zdroj: www.labiennale.org

Zdroj fotografie: Mezinárodní přehlídka filmového umění v Benátkách

Loading…