Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

07.01.2019

HDP vzroste v roce 2019 o 2,2 procent, předpovídá Deloitte

Tempo růstu českého hospodářství zůstane i v letošním roce nad průměrem Evropské Unie. Ukazuje to nová hospodářská prognóza agentury Deloitte, člena Italsko-české komory.

V průběhu letošního roku by se hrubý domácí produkt České republiky měl zvýšit o 2,2 procent. To je výrazně méně, než předpokládají prognózy oficiálních institucí: Česká národní banka počítá s růstem o 3,1 procent a Ministerstvo financí o 2,9 procent. Domácí politiku brzdí především vnější faktory. „Rozkolísanost na finančních trzích a obavy z geopolitických rizik budou živit obchodní války USA se světem, brexit, těžko udržitelné veřejné finance v Itálii, parlamentní volby v Řecku i volby do Evropského parlamentu,“ vypočítává potenciální rizika hlavní ekonom agentury Deloitte, David Marek.

Co se týče domácí situace, největší obavy vzbuzuje i nadále trh práce. I přes zpomalení tempa růstu, zůstane míra nezaměstnanosti na historickém minimu. I z tohoto důvodu platy porostou v průměru o 6,5 procent, což je více než růst produktivity práce, jak zdůrazňuje Deloitte. Silný růst platů bude tvořit výrazný inflační impulz. „Inflace by se měla po celý rok 2019 pohybovat nad dvěma procenty a zůstane v tolerančním pásmu ČNB,“ poukazuje David Marek. Česká národní banka by také neměla mít důvod pro zpřísnění své měnové politiky.

Zdroj: www.byznys.ihned.cz

Zdroj fotografie: Pixabay

Loading…