Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

13.09.2019

Itálie chce vyjmout z deficitu investice do ekologických opatření

Nová italská vláda začala hledat způsoby, jak dosáhnout větší rozpočtové flexibility a tudíž možnosti financovat svá opatření zvýšením deficitu.
Jeden z prvních nápadů se týká změn výpočtu deficitu. Italský ministr zahraničí Luigi di Maio společně s jeho kolegou z ministerstva financí, Robertem Gualtierim, přišli s návrhem, aby do maastrichtských limitů nebyly započítány investice do ekologických opatření a zelené ekonomiky. Podle ministerstva zahraničí by výjimka platila do 2,5 procent HDP, což by pro Itálii znamenalo až padesát miliard eur. Jak však zdůraznil ministr financí Gualtieri na zasedání Ecofinu v Helsinkách, vyjmutí investice představuje výraznou reformu evropských rozpočtových pravidel. Je tudíž nepravděpodobné, že se podaří využít "zvýšené flexibility" při sestavování rozpočtu na příští rok.
V rozhovorech pro média pak ministr financí Roberto Gualtieri zdůraznil priority nové italské vlády. "Ještě před měsícem se mluvilo o rovné dani, minibotech a porušování rozpočtových pravidel. Dnes jsou hlavními tématy zelené investice, práce a jesle", řekl deníku La Repubblica ministr. Nový ministr chce výrazně podpořit růst státních i soukromých investic a současně potvrdit hlavní sociální programy, jako je občanský příjem, předchozí vlády. Ministerstvo se chce také zaměřit na více intenzivní boj proti daňovým únikům. Naopak rovná daň z programu zmizela. "Nikdy ji nezavedeme", uvedl Gualtieri s tím, že vláda zváží daňové úlevy pro některé kategorie zaměstnanců.

Zdroj: rep.repubblica.it
Zdroj fotografie: Roberto Gualtieri vpravo - mef.gov.it

Loading…