Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

26.09.2018

Itálie: cenný partner České republiky v hospodářství a v průmyslu

Itálie není jen destinací letních a zimních dovolených, zemí mnoha krás a památek s kuchyní, kterou má rád prakticky celý svět, ale také významným partnerem České republiky na poli hospodářství, průmyslu a obchodu. To byla myšlenka konference s názvem Itálie – Strategický partner pro Českou republiku, která proběhla v úterý 25. září v prostorech Poslanecké sněmovny. 

“Primárním cílem této konference je představit Itálii vám i mým kolegům v jiném světle. Jen málokdo totiž ví, že Itálie patří k hlavním hospodářským partnerům České republiky,” uvedl na úvod konference předseda Meziparlamentní skupiny Itálie – ČR, poslanec Vojtěch Munzar. Nejpatrnějším důkazem je vývoj zahraničního obchodu, jehož hodnota v roce 2017 překročila 12 miliard eur a v posledních letech rostl dvouciferným tempem. Ekonomické vztahy jsou však jen součástí obecných vztahů mezi Itálií a ČR, jež se nachází na velmi vysoké úrovni. “Kultura, ekonomika, životní styl a cit pro krásu jsou tím, co nás spojuje,” uvedl italský velvyslanec Aldo Amati v jednom z posledních veřejných vystoupení před koncem jeho mise v Praze. Předseda Italsko-české komory Gianfranco Pinciroli pak ve svém úvodním slově tlumočil některé požadavky, které mají italské firmy sídlící v ČR. “Cílem italských firem působících v České republice je růst v této zemi ve střednědobé a dlouhodobé perspektivě, věříme totiž v úspěch České republiky,” dodal Pinciroli.

Konference představila poslancům a hostům italské hospodářství, díky prezentaci Prvního tajemníka Velvyslanectví Italské republiky v Praze, Federica Bernardiho, a to především jeho silná odvětví. Mezi ně patří potravinářství, design a móda, strojírenství a výroba zařízení pro průmysl či infrastruktury. Také pro Itálii je Česká republika zajímavým ekonomickým partnerem, jak uvedl ve své prezentaci Generální tajemník Camic, Matteo Mariani. Jedná se o blízkou zemi, jež je součástí společného evropského trhu, a vykazující silný hospodářský růst. Vývoz italských firem do ČR je tak srovnatelný s vývozem do mnoha mimoevropských destinací. Česká republika je příležitostí hlavně pro malé a střední firmy, které často nemají kapacity pro vlastní export mimo evropský kontinent.

Ekonomické vztahy však nejsou jen zahraniční obchod. Konference se zúčastnily se svými příspěvky významné firmy, jejichž příběh dobře shrnuje průběh italských investic v ČR v posledních 25 letech. Jedním z prvních italských investorů je skupina KMV, a to díky rodině Pasquale, která se rozhodla investovat do tehdejšího Československa již v roce 1990, jak zmínil CEO skupiny Alessandro Pasquale. Dnes je skupina nejen lídrem na českém trhu s balenými vodami, ale díky rozsáhlým akvizicím drží významnou pozici na trzích v celé střední Evropě. Typickou průmyslovou investici představuje Iveco Bus, který v roce 2003 zcela převzal firmu Karosa ve Vysokém Mýtě. V posledních 15 letech se z firmy stal nejen jeden z největších výrobců autobusů v Evropě, ale také vývojové centrum skupiny CNH, dle slov generálního ředitele Jiřího Vaňka. O technologickém přemístění z Itálie do ČR na nejvyšší úrovni je příběh společnosti S.A.B. Aerospace, zastoupené předsedou Lanfrancem Zucconim a country manažerem Petrem Kapounem, která se usadila v technologickém inkubátoru v Brně. Díky příchodu této italské firmy získal český vesmírný průmysl mnohé technologie a dovednosti. Společnost Prague International Marathon vedená Carlem Capalbem pak ukazuje, jak se italský podnikavý duch plně rozvinul v ČR a vytvořil zde jednu z hlavních společností věnovaných sportovní disciplíně - běhu v Evropě. Konferenci pak symbolicky zakončil příspěvek celkové rekonstrukce Vlašské kaple v Praze, která zhmotňuje staletou historii vztahů mezi Itálií a českými zeměmi, díky přínosu majitele společnosti AhRCOS Alessandro Battaglia.

Konferenci Itálie – Strategický partner pro Českou republiku pořádali Velvyslanectví Itálie v Praze a Italsko-česká obchodní a průmyslová komora ve spolupráci s Poslaneckou sněmovnou Parlamentu ČR.

Zdroj: Camic

Zdroj fotografie: Studio Adam-Costey

Loading…