Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

09.08.2019

Itálie je čtvrtým největším čistým plátcem do unijního rozpočtu

Itálie potvrdila v loňském roce svou pozici čistého plátce do unijního rozpočtu. Ukazují to závěry Správy italské státní pokladny.

Podle této zprávy Itálie v loňské roce poslala do Bruselu 15,7 miliard eur. Zpět pak z evropských fondů získala 8,6 miliard eur. Přebytek činil v roce 2018 zhruba 6,9 miliard eur, a byl v souladu s vývojem v posledním desetiletí. Itálie tak potvrdila svou pozici čtvrtého čistého plátce do rozpočtu Evropské Unie.

Čistý příspěvek Itálie do unijního rozpočtu se zvýšil od začátku století, avšak posledních letech zůstává relativně stabilní. "Tento vývoj je vysvětlitelný rozšířením Evropské Unie, které vedlo k zvýšení příspěvku naší země do unijního rozpočtu a současně také k snížení v čerpání fondů," upozorňují autoři ze Správy italské státní pokladny. Největší příjmy měla Itálie z fondů Společné zemědělské politiky (přes čtyři miliardy eur). Následuje pak fond regionálního rozvoje, ze kterého bylo vyčerpáno 1,8 miliard eur, a Evropský sociální fond, ze kterého Itálie dostala 1,3 miliardy eur. Nejvíce fondů dostávají regiony jihu Itálie jako Kampánie, Sicílie, Apúlie a Kalábrie díky nízkému poměru HDP.

Zdroj: www.rgs.mef.gov.it

Zdroj fotografie: Pixabay

Loading…