Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

15.01.2019

Itálie si připomene výročí upálení Jana Palacha

Itálie si připomene 50. výročí oběti československého studenta Jana Palacha, který se upálil v Praze dne 16. ledna 1969 na protest proti sovětské invazi. Palach podlehl svým zraněním tři dny poté, 19. ledna 1969.

Během týdne 50. výročí upálení a smrti Jana Palacha v Itálii proběhne celá řada vzpomínkových akcí. Velvyslanectví ČR v Římě pořádá dne 16. ledna vzpomínkové odpoledne, které proběhne v římském muzeu soudobého umění Macro. Na středu 16. ledna je plánována konference, která v Padově odstartuje cyklus přednášek, promítání a kulturních akcí s názvem "Praha zůstala sama". Cyklus se bude věnovat Janu Palachovi, Pražskému jaru a celému procesu československé obrody v 60. letech. Ve Varese a v Palermu v současnosti probíhají fotografické výstavy věnované Pražskému jaru, sovětské invazi a vzdoru československého obyvatelstva.

V Praze pořádají Italské velvyslanectví, Italský kulturní institut, nadace Luigi Einaudi v Římě a Institut pro politiku a společnost (think-tank hnutí Ano 2011) v pátek 18. ledna promítání filmu „Jan Palach“ od Roberta Sedláčka. Na večeru vystoupí italský velvyslanec J.E. Francesco Saverio Nisio, bývalý italský ministr zahraničí Giulio Terzi di Sant'Agata a europoslankyně Martina Dlabajová. V sobotu 19. ledna pak italská delegace uctí Jana Palacha na Václavském náměstí v Praze.

Ve Veroně proběhne ve středu 16. ledna kontroverzní koncert na počest Jana Palacha, kde mají vystoupit kapely spojené s neofašistickou subkulturou. Organizátoři koncertu neustoupili protestům studentů pražské Filosofické fakulty a české politické reprezentace a diplomacie. Ba naopak, organizátoři poukázali na to, že Jan Palach se pro krajně pravicové skupiny stal symbolem antikomunistického vzdoru již v 70. letech minulého století.

Památku Jana Palacha si každodenně připomínají také ulice a náměstí, jež v posledních padesáti letech italská města pojmenovala po československém studentovi. Jan Palach je tak zajisté osobností české a československé historie, jenž se vyskytuje nejčastěji v italské toponomastice.

Zdroj: Camic

Zdroj fotografie: Velvyslanectví ČR v Římě

Loading…