Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

09.08.2019

Itálie zřejmě směřuje k předčasným volbám

Itálii zřejmě čeká vládní krize a předčasné volby. O vládní krizi začal otevřeně mluvit místopředseda vlády Matteo Salvini.

Spory uvnitř vládní koalice Hnutí 5 hvězd a Ligy vyvrcholily po středečním hlasování o stavbě nové vysokorychlostní železniční tratě Turín - Lyon. Ohledně nové trati vládní strany zaujaly zcela opačné postavení: Liga hlasovala pro stavbu nové tratě, Hnutí 5 hvězd proti. Nová trať není ale pouze jediným předmětem sporu uvnitř koalice. Hnutí 5 hvězd v poslední době blokovalo některé projekty, které jsou pro Ligu zásadní, jako rozšíření krajské samosprávy či snížení daně z příjmu.

"Pokračovat s hádkami a vety je naprosto zbytečné," napsal ve čtvrtek ráno ministr vnitra a lídr Ligy Matteo Salvini premiérovi Giuseppovi Contemu. Dle Salviniho je nutné si uvědomit, že v parlamentu již neexistuje fungující vládní většina. "Včera a dnes večer se mnou mluvil Matteo Salvini, který mě seznámil s úmyslem Ligy přerušit tuto vládní zkušenost" potvrdil ve vystoupení před tiskem premiér Conte. Premiér však sám demisi nepodá, vláda pravděpodobně vystoupí v Parlamentu a nechá hlasovat o důvěře.

Pokud opravdu italská vláda skončí předčasně, nemalým problémem bude najít vhodné datum k uspořádání voleb. Je známo, že prezident republiky Mattarella je proti pořádání voleb v podzimních datech kvůli přípravě státního rozpočtu. Pokud by Conteho vláda podala demisi do konce srpna, nejbližší možné datum k pořádání voleb bude v polovině října. Strany vylučují možnost, že by mohla několik měsíců vládnout překlenovací vláda. Na druhé straně, sestavení rozpočtu na příští rok se zdá velice komplikované. Strany by tak nakonec mohly přenechat tento náročný úkol úředníkům a utkat se ve volebním klání na začátku příštího roku.

Zdroj: www.governo.it

Zdroj fotografie: governo.it

Loading…