Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

10.09.2019

Itálie ztrácí na daňových únicích DPH přes třicet miliard eur ročně

Itálii se stále nedaří uspokojivě vybírat daň z přidané hodnoty. Ukazuje to studie Evropské komise o tzv. VAT Gap, rozdílu mezi očekávaným a skutečným výnosem DPH.

Podle odhadů Evropské komise, italský VAT Gap činil v roce 2017 zhruba čtvrtinu očekávaného výnosu daně z přidané hodnoty. Italská státní kasa tak přišla o více než 33 miliard eur výnosu z této daně. Itálie se tak společně s Rumunskem, Řeckem a Litvou řadí mezi země, kde je rozdíl nejvyšší. V průměru ostatních zemí tvoří VAT Gap zhruba jedenáct procent očekávaného výnosu. I přes nepovzbudivé číslo, italský VAT Gap se snížil od roku 2014 do roku 2017 o zhruba šest procent.

V celé Evropské Unii tvoří mezera mezi očekávaným a skutečným výnosem DPH zhruba 137 miliard eur. Mezera se ve srovnání s předchozími roky mírně zmenšila. «Nicméně pro dosažení ještě významnějších úspěchů bude nutné přistoupit k hluboké reformě systému DPH tak, aby byl odolnější vůči podvodům», myslí si komisař pro hospodářské a finanční záležitosti Pierre Moscovici. Systém DPH je v gesci Evropské komise a chybějící reforma je tak jedním z dluhů končící Junckerovy komise.

Zdroj: ec.europa.eu

Zdroj fotografie: Evropská komise

Loading…