Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

26.07.2018

Italská rada soudnictví CSM a český Nejvyšší soud podepsaly memorandum

Italská Nejvyšší rada soudnictví (CSM) a Nejvyšší soud ČR uzavřely ve středu 25. července v Římě společné memorandum. Dohodou podepsali dosluhující místopředseda CSM Giovanni Legnini a předseda Nejvyššího soudu Pavel Šámal.

Hlavním cílem čerstvě podepsaného memoranda je posílení nezávislosti českého soudnictví, a to skrze vytvoření nezávislé rady soudnictví. V rámci memoranda tak má mezi justičními orgány obou zemí docházet k výměně poznatků a zkušeností v této oblasti. „Stávající model státní správy soudnictví v čele s Ministerstvem spravedlnosti je z hlediska řádného fungování soudního systému dlouhodobě nevyhovující. Nejvyšší rada soudnictví je cestou k zajištění kvalitnějšího, rychlejšího a otevřenějšího soudnictví, a tedy i soudnictví důvěryhodnějšího,“ řekl k situaci v ČR předseda českého Nejvyššího soudu. Podle Pavla Šámala potřebu vytvořit radu soudnictví sdílí také špičky Ústavního soudu, Nevyššího správního soudu a Soudcovské unie.

K podepsání memoranda došlo v rámci spolupráce mezi justičními systémy ČR a Itálie, která byla navázaná na konci března loňského roku v průběhu oficiální návštěvy v Praze místopředsedy CSM Giovanniho Legniniho a první předsedy kasačního soudu Giovanniho Canzia. Při té příležitosti oba představitelé italské justice také debatovali s členy Italsko-české obchodní a průmyslové komory.

Zdroj: www.nsoud.cz

Zdroj fotografie: Italské velvyslanectví

Loading…