Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

21.11.2018

Italsko-česká komora a svaz Coldiretti aktivní ve spolupráci na podporu tradičních vín Trevisa

Ve dnech 12.,13. a 14. listopadu pořádala Italsko-česká obchodní a průmyslová komora společně se svazem zemědělců Coldiretti provincie Treviso a lokální hospodářskou komorou obchodní misi českých a slovenských firem za účelem podpory prodeje vín vysoké kvality ze zmíněné zóny, a to především těch s chráněným označením původu. Je to vůbec poprvé, kdy Italsko-česká komora spolupracuje se svazem Coldiretti na podpoře exportu italských gastronomických produktů.

Do projektu bylo zapojen šest dovozců vín z Česka a Slovenska a dvanáct výrobců vína z okresu Treviso. Dvoudenní program zahrnoval nejen řízené ochutnávky vín, ale i návštěvu vinařství a ochutnávku místní gastronomie spojenou právě se snoubením s víny. Hlavním předmětem obchodních jednání se stalo nejslavnější víno z této oblasti, Prosecco DOC a DOCG. „Představeny byly i odrůdy tichých vín, zejména ty tradiční, které kvůli velmi rychlému rozšíření pěstování révy pro celosvětově oblíbené Prosecco, v poslední době již nejsou příliš rozšířeny. Nabídka byla českými a slovenskými účastníky hodnocena pozitivně a během workshopu se již uzavřely první objednávky,“ dodává Andrea Kunová, projektová managerka tohoto sektoru v Italsko-českoé komoře. Přínosná byla mise i pro místní podniky, jež získaly kontakty na potenciální dovozce. „Pro firmy sdružené v našem svazu je velice důležité poznat zahraniční trhy a potenciální obchodní partnery v první osobě,“ dodává Francesco Faraon z vedení svazu Coldiretti v Trevisu.

V Trevisu a okolí je pěstování vinné révy neodlučitelnou součástí krajinného rázu. Místní samospráva tak podala žádost, aby tzv. území Prosecca bylo zapsáno na Seznam dědictví Unesco. Možností pro rozvoj cestovního ruchu je tak mnoho. V oblasti je také mnoho případů tzv. viticoltura eroica, kdy je vinná réva pěstována na kvalitních, ale velice těžko dostupných, vinicích. „Naším přístupem je představit lidi, výrobky a území,“ uvádí Francesco Faraon a dodává: „Zástupcům ze zahraničí jsme představily také další delikatesy z našeho regionu, jako je čekanka radicchio trevisano či velice kvalitní chovy skotu.“ Propojení mezi zemědělskou aktivitou a cestovním ruchem je čím dál aktuálnější otázkou, jak ukazuje, a i zvyšující se počet zemědělských podniků, jež vstoupily do oblasti pohostinství.

Představit výrobky, výrobce a jejich území patří také k nejefektivnějším způsobům, jak upozornit zahraniční obchodníky na problémy potravinářského pirátství a napodobování italských gastronomických výrobků. „Tato aktivita je pro náš svaz stěžejní a minimálně každý evropský obchodník by měl znát regulaci EU ochrany původu potravin,“ uvádí Francesco Faraon. A to platí o to více, pokud mluvíme o tak úspěšném vínu, jakým je Prosecco, které díky své popularitě musí čelit masovému trhu s imitacemi.

Zdroj: Camic

Zdroj fotografie: Pixabay

Loading…