Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

17.05.2018

Italsko-česká komora navštívila společnosti KMV a Thun 1794

Italsko-česká obchodní a průmyslová komora a její členové navštívili ve středu 16. května Karlovarský kraj. V průběhu dne, kterého se zúčastnili italský velvyslanec Aldo Amati i předseda komory Gianfranco Pinciroli, byly navštíveny závody společností Karlovarské minerální vody (KMV) v Kyselce a Thun 1794 v Nové Roli. Oba závody mají za sebou mimořádnou historii.

Členy komory přivítal v závodě v Kyselce generální ředitel KMV Alessandro Pasquale a ředitel výroby Daniel Patka. Závod se nachází v obci, kde před zhruba 150 lety začal Heinrich Mattoni stáčet termální minerální vody. Od té doby se samozřejmě hodně změnilo. „Heinrich Mattoni prodával zhruba deset milionů láhví ročně, my jsme vloni překonali hranici jedné miliardy prodaných láhví za rok“, uvedl generální ředitel Alessandro Pasquale. V současnosti má skupina devět výrobních závodů, ze kterých se některé nachází v zahraničí, a v odvětví balených vod má vedoucí postavení na trzích v ČR, Rakousku, Maďarsku a na Slovensku. V závodě v Kyselce probíhá také výroba plastových láhví a barelů. Jak dodal Daniel Patka, vlastní výroba plastových obalů umožňuje snížit náklady, zlepšit logistiku a omezit kamionovou přepravu. Od roku 1992, kdy do firmy vstoupil soukromý investor, byl závod několikrát rozšířen. Mezi posledními přírůstky je například linka na stáčení nápojů bez konzervantů, jež propojuje vysokou technologickou úroveň s nejvyššími hygienickými standardy. V závodě jsou přítomny i další linky na výrobu a stáčení balených vod a ochucených nápojů.

V odvětví balených vod a nápojů se v posledních letech výrazně zvyšuje důraz na ochranu životního prostředí. V této oblasti jsou velice aktivní i KMV, jež zavedly řadu opatření na snížení dopadu na životní prostředí. V oblasti dopravy byla znovu zprovozněna vlaková vlečka, což pomáhá omezit kamionovou dopravu. „Vloni prakticky celá přeprava na Moravu proběhla vlakem, letos bychom chtěli zavést i spojení s Prahou“, uvedl A. Pasquale. KMV se snaží i v oblasti recyklace a znovupoužití plastových láhví. Společně s významnými univerzitními a výzkumnými institucemi společnost rozběhla projekt, jež se zaměřuje na využití použitých PET lahví jako stavebního materiálu. „Chtěli bychom také otestovat systém zálohovaných PET láhví, jež úspěšně běží v mnoha evropských zemí“, poukázal generální ředitel na další projekt, na kterém skupina pracuje. V rámci své společenské odpovědnosti, se KMV angažují i v rekonstrukci historického lázeňského areálu v Kyselce, který se po neúspěšných privatizacích v polovině 90. let nachází v neutěšeném stavu. KMV otevřely Mattoniho muzeum, které mapuje život zakladatele Heinricha Mattoniho a osud firmy po jeho smrti. Skupina také podporuje místní spolky zapojené do oprav objektů v lázeňském areálu.

Vedle lázeňských vod je porcelán dalším ze symbolů Karlovarského kraje. Výroba porcelánu prošla v posledních desetiletích silnou restrukturalizací. Ta poslední proběhla v souvislosti s hospodářskou krizí z roku 2008. „Společnost Thun 1794 je dnes jediným nástupcem ve výrobě tradičního karlovarského porcelánu“, zaznělo v průběhu návštěvy výrobního závodu v Nové Roli, který vznikl v roce 1921. Tato společnost, jež má v kraji další dva závody, vyrábí zhruba 15 milionů kusů porcelánu ročně, a to jak pro své značky tak pro externí zákazníky. Dekorovaný porcelán stále vyžaduje hodně manuální práce, zatímco výroba nedekorovaného porcelánu je více automatizovaná. „Celkové zaměstnáváme přes šest set lidí“, dodal ředitel provozu závodu v Nové Roli Jaroslav Šimek. Celkový obrat společnosti se blíží půl miliardě korun.

Zdroj: Camic

Zdroj fotografie: Camic

Loading…