Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

20.11.2019

Jaké jsou trendy v české gastronomii?

Jaké jsou hlavní trendy v českém gastronomickém odvětví? Na tuto otázku se snažila odpovědět včerejší debata s názvem Under the same Toque pořádaná skupinou Ospitalità Italsko-české obchodní a průmyslové komory a Gastro Club Francouzsko-české obchodní komory v prostorách Restaurant Bellevue Zátiší (člen Camic). Debaty se zúčastnili šéfkuchaři Matteo De Carli (Casa De Carli), Jean-Paul Manzac (Corinthia Hotel) a Radek Pálka (Hotel Duo).

Debata o gastronomii nemohla nezačít hodnocením stavu české kuchyně. Jak poukázali diskutující, česká kuchyně přijala mnohé vlivy z okolních regionů střední Evropy a v posledních desetiletí prošla několika změnami, jež některé souvisí také s historickými událostmi země. „V posledních letech ale vidím zlepšení, a to hlavně v podobě chodů a větším důrazu na kvalitu surovin,“ uvedl Matteo De Carli. Některé gastronomičtí experti dokonce mluví o nové české kuchyni, kterou prosazuje celá řada mladších českých šéfkuchařů. „Česká kuchyně nebyla dlouho populární, ale její čas ještě přijde,“ myslí si Radek Pálka.

Výzvy, kterým musí dnes čelit restaurace, a Praha v tomto není výjimkou, spočívají v uspokojení rostoucích požadavcích ze strany klientů. Jestliže některé trendy z minulosti, například fusion kuchyně, pomalu mizí, provozovatelé restaurací dnes musí myslet na nové vlivy ve stravování, jako jsou veganská nebo gluten free kuchyně. Další výzvou je také zdravé stravování. „Na prvním místě je ale nápad a pak následuje chuť,“ popsal priority Jean-Paul Manzac. Restaurace se tak snaží, aby aspekt zdraví nebyl na úkor gastronomického zážitku.

Další otevřenou výzvou restauracím je snížení potravinových přebytků. Jedná se o etické i ekologické téma, na které obyvatelé metropolí kladou stále větší důraz. Jak se shodli diskutující šéfkuchaři, přebytky lze několika postupy výrazně redukovat. I celkovou ekologickou stopu lze výrazně snížit větší pozorností na recyklaci, použitím místních surovin (v případech, kdy je to možné), respektem sezonnost, či správným postupem při třídění odpadu.

Debatu, které se zúčastnilo na čtyřicet hostů, moderoval herec Justin Svoboda. Úvodní slova měli Dominique Collin (patron Francouzsko-české komory) a Riccardo Lucque (člen představenstva Italsko-české komory).

Zdroj: Camic

Zdroj fotografie: Studio Adam-Costey

Loading…