Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

25.07.2018

Kde se v ČR nejlépe podniká?

Kde jsou v České republice nejlepší podmínky pro založení firmy a podnikání? Na tuto otázku se snažili odpovědět experti Světové banky ve zprávě Doing Business.

Na rozdíl od ostatních zemích v regionu, nejlepší podmínky pro podnikání jsou ve velkých městech. V čele žebříčku krajských měst jsou tak Praha, Brno a Ostrava. Praha zaujímá první pozici v připojení k dodávkám elektrické energie či ve vymáhání pohledávek. Brno je pak městem, kde je nejsnadnější a nejrychlejší vyřizování povolení k novým stavbám, a to také díky využití moderních technologií v komunikaci se žadateli. Ostrava je na prvním místě v rychlosti převodu nemovitostí. Celkově ale pro Českou republiku nezní hodnocení příliš pozitivně: průměr českých měst zaostává za průměrem EU ve čtyřech z pěti hodnocených makrokategoriích.

Tři oblasti výrazně snižují hodnocení podmínek pro podnikání v českých městech. První je registrace k dani nového podnikatelského subjektu, a to především registrace k DPH. „V takovém případě žadatelé mohou čekat od 10 dnů v Olomouci a Ústí nad Labem až do 18 dní v Praze,“ stojí ve zprávě. Zpráva vidí zásadní nedostatky také v povolování nových staveb, které je komplikované a zdlouhavé. „Hlavním důvodem je počet povolení před zahájením stavby, která jsou v České republice vyžadována: v průměru 13 – největší počet z členských států EU,“ dodává zpráva. Negativní je také hodnocení vymáhání pohledávek, které je druhé nejhorší v celé Evropské Unii. Pro zlepšení této situace autoři zprávy radí zjednodušení a sloučení jednotlivých řízení a, v případě pohledávek, také zefektivnění činnosti soudů.

Zdroj: www.doingbusiness.org

Zdroj fotografie: Pixabay

Loading…