Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

04.09.2018

Komunální volby: jak volit?

 

Do letošních voleb do obecních zastupitelstev zbývá zhruba jeden měsíc. Přinášíme hlavní informace o tomto volebním klání, kterého se mohou účastnit i občané Evropské Unie s přechodným či trvalým pobytem na území České republiky.

Jak je zvykem, volby proběhnou ve dvou dnech, v pátek od 14 do 22 hodin a v sobotu od 8 do 14 hodin. Letošní termín byl stanoven na 5.a 6. října.

Voleb se mohou účastnit osoby, které dosáhly věku 18 let. Kromě občanů ČR, mohou volit také občané zemí Evropské Unie s přechodným a trvalým pobytem na území ČR. Tito občaně ale musí zažádat, alespoň dva dny před začátkem voleb, o zapsání do dodatku k seznamu voličů. Žádost se podává na městských úřadech, ve větších městech agendu spravují městské části.

Systém hlasování do obecních zastupitelstev je komplikovanější ve srovnání s ostatními druhy voleb. Každý volič má k dispozici tolik preferenčních hlasů, kolik je členů zastupitelstva. Pražský volič má tak k dispozici ve volbách do magistrátu 65 hlasů, brněnský a ostravský volič 55 hlasů, plzeňský 47 hlasů, olomoucký 45 hlasů a tak dále.

Volič může vyjádřit své hlasy třemi způsoby. V prvním případě je možné označit jednu kandidátku: v takovém případě se počet hlasů rozdělí mezi všemi kandidáty. Dále volič může označit kandidátku a současně vyjádřit preferenční hlasy pro kandidáty jiných stran a hnutí: označená kandidátka dostane počet hlasů snížený o počet preferenčních hlasů pro kandidáty jiných hnutí a stran. Volič také může vyjádřit pouze prefereční hlasy pro jednotlivé kandidátky, aniž by označil stranu či hnutí.

Během komunálních voleb dochází nejčastěji k dvěma druhům chyb, jež mohou vést až k neplatnosti hlasu. Preference je nutné označit křížkem a nikoliv kroužkem. Dále, není možné označit jednu kandidátku a vyjádřit preferenční hlasy pro kandidáty dané kandidátky, jak je zvykem ve volbách do Poslanecké sněmovny. Především ve větších městech pak volič musí pozorně počítat, aby počet vyjádřených preferenčních hlasů nepřesáhl počet zastupitelů.

Během letošního volebního klání mnoho stran a hnutí používá označení “kandidát na starostu”. Jedná se však o zcela nezávazné označení, jelikož v České republice není zavedena přímá volba starosty. Starostu či primátora volí obecní zastupitelstvo na zíkladě povolebních jednání. Ve volbách platí poměrný volební systém s pěti procentní hranicí. Přednostní právo na mandát dostává kandidát, který dostal alespoň o deset procent preferencí více než je průměr hlasů na jednoho kandidáta daného subjektu.

Komunální volby jsou logisticky velice náročné. Volby se týkají 6200 obecních zastupitelstev a registrovaných subjektů je přes 25 tisíc. Ve čtvrtině měst ale kandiduje jen jeden subjekt, zatímco v Praze voliči budou vybírat mezi 29 subjekty. Zaregistrovaných kandidátů je 216.472.

Zdroj: Camic

Zdroj fotografie: Wikimedia

Loading…