Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

20.08.2018

Koncesionář mostu Morandi chce odškodnit oběti a poškozené

Autostrade per l’Italia, koncesionářská společnost zříceného mostu Morandi, se snaží reagovat na kritiky ze strany italských vládních představitelů.

Špičky společnosti svolaly na sobotu 18. srpna tiskovou konferenci. Vrcholní manažeři se omluvili za “pocítěnou odtažitost” společnost po zřícení mostu v Janově. Společnost slíbila, že vyčlení ihned fondy na podporu obětí a jejich rodinných příslušníků, zraněných a dalších poškozených, a to včetně obyvatel bytových domů stojících pod viaduktem. “V rámci nalezených řešení jsme schopni do osmi měsíců postavit nový ocelový most,” dodal na tiskové konferenci generální manažer společnosti Giovanni Castellucci . Celkově Autostrade vyčlenila pro odškodnění a náhradu škod zhruba půl miliardy eur.

Sliby koncesionářské společnosti však neuspokojily představitele italské vlády. “Stát se nespokojí s almužnou,” uvedl na sociálních sítí vicepremiér Luigi di Maio z Hnutí 5 hvězd. Právě toto hnutí nejvíce tlačí na odebrání koncese společnosti a na celkovou revizi systému správy italských dálnic. “Je to naprosté minimum,” okomentoval slibně vicepremiér Matteo Salviniho, jehož hnutí Liga má ale opatrnější pozici v otázce odebrání koncese. K té by, dle nových plánů vlády, došlo jen pro daný úsek dálnice A10 a nikoliv pro celou dálniční síť.

Zřícení viaduktu Morandi se výrazně projevilo na hodnotě akcií společnosti Atlantia, která je majoritním vlastníkem koncesionářské společnosti. Její akcie, jež se obchodují na milánské burze, se propadly o více než dvacet procent, byť v pátek částečně umazaly ztrátu z předchozích dnů. Zhoršila se také situace dluhopisů vydaných společností. Agentura Standard’s & Poor zařadila do negativního výhledu rating společnosti.

Zdroj: video.corriere.it

Zdroj fotografie: Wikimedia

Loading…