Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

11.05.2018

Ministryně financí Alena Schillerová se setkala s členy Italsko-České komory

Ministryně financí ČR v demisi Alena Schillerová debatovala ve čtvrtek 10. května s členy Italsko-České obchodní a průmyslové komory. Diskuzi, která proběhla v Trauttmanndorfském paláci, sídle společnosti Karlovarské minerální vody, zahájily pozdravy italského velvyslance Alda Amatiho a předsedy komory Gianfranca Pinciroliho.

V posledních letech Česká republika splňuje i ty nejnáročnější parametry fiskální disciplíny. „Podařilo se nám snížit dluh i celkové zadlužení, aniž bychom zvýšily daně“, poukázala ministryně financí v demisi. K dosažení výborných výsledků přispěla, dle ministryně, nejen ekonomická konjunktura, ale také opatření proti daňovým únikům. „V posledních čtyřech letech se podařilo přijmout opatření, která se nikdo neodvážil schválit v předchozích 25 letech“, uvedla Alena Schillerová, která se ve funkci prvního náměstka tehdejšího ministra financí Andreje Babiše podílela na přípravě a implementace těchto opatření. Jedná se, na straně DPH a nepřímých daní, o kontrolní hlášení či Elektronickou evidenci tržeb a, na straně přímých daních, o větší kontrolu vnitroskupinových transakcí. Dle ministryně tato opatření nejen zvýšila výnos daní, ale také zlepšila celkovou podnikatelskou atmosféru tím, že snížila nekalou konkurenci ze strany podniků, jež daně neplatily.

„V koaličních jednáních jsme se zasadili, aby se nezvyšovaly sazby a nezaváděly nové daně“, řekla ministryně. V nové koaliční smlouvě tak nebudou obsaženy fiskální nápady z dílny ČSSD. Naopak sekce daní a cel Ministerstva financí připravilo svou Bílou knihu, jež popisuje vývoj ve fiskální oblasti pro příští léta. Počítá se se snížením sazeb DPH pro některé druhy zboží. Správa daní má projít výraznou digitalizací. Zrušení superhrubé mzdy a zavedení nových sazeb daně z příjmu fyzických osob na 19 a 23 procent bylo odloženo na celkovou novelu zákona o daních z příjmů, jež by měla být hotová v roce 2019. „Chtěli bychom zjednodušit odpisy“, dodala k reformě ministryně financí, dle které má být reformován i zákon o účetnictví. Další novinky, a to především pro mezinárodní firmy, vyplývají z implementace evropské směrnice ATAD. Zavedena tak bude, například, daň z odchodu. Ministerstvo je aktivní i v případě digitální a sdílené ekonomiky. „Pro sdílenou ekonomiku není zapotřebí nová legislativa“, tvrdí ministryně Schillerová, dle které je klíčová výměna informací mezi digitálními platformami a úřady. Ta by měla přispět k odhalení eventuálních úniků. „Zdanit krátkodobé nájmy či služby poskytované přes UBER umíme již dnes“, dodala ministryně a poukázala na nedávno podepsané memorandum mezi touto platformou a vládou.

Po prezentaci a debatě s ministryní Schillerovou měli členové Italsko-české komory příležitost oslovit se svými dotazy, jež se týkaly především nepřímých daní a registraci plátců DPH, také ředitele odboru nepřímých daní MF ČR Ondřeje Fasoru a ředitele sekce metodiky a výběru daní Generálního finančního ředitelství Jiřího Fojtíka.

Zdroj: Camic

Zdroj fotografie: Adam-Costey Studio

Loading…