Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

07.10.2019

Moody’s zvýšila rating České republiky

Po 17 letech ratingová agentura Moody's přistoupila k zvýšení ratingu České republiky. Oznámení přišlo v pátek 4. října.

Rating České republiky se zvýšil o jeden stupeň z A1 na Aa3. Česká republika se tak přemístila do investičního stupně velmi nízkého kreditního rizika. Výhled ratingu je stabilní. «Čím vyšší známku země obdrží, tím více je považována za spolehlivějšího dlužníka a může si pak na trhu půjčovat za výhodnějších podmínek», okomentovala zprávu ministryně financí, Alena Schillerová.

Důvody k zvýšení ratingového zhodnocení uvedla agentura Moody's dva. Prvním důvodem jsou finanční parametry hospodaření veřejné správy. «I přes zhoršující se vyhlídky, Moody's očekává snížení dluhové zátěže českého vládního sektoru», uvedla ratingová agentura. I díky primárnímu přebytku by se poměr dluhu a HDP měl do roku 2023 snížit pod třicet procent. Druhý důvod pro zvýšení ratingu spočívá v některých změnách schválených vládou. Ratingová agentura mimořádně ocenila opatření na podporu výzkumu a vývoje a zvýšení přidané hodnoty výroby, mezi kterými je i nedávná změna systému investičních pobídek. «Inovační prostředí v České republice má celou řadu základních silných bodů ale také prostor k zlepšení, na který se chce vláda zaměřit skrze svou strategii pro inovace», argumentuje agentura Moody's.

Zdroj: www.mfcr.cz

Zdroj fotografie: Ansa

Loading…