Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

16.05.2019

Nájemní vztah: jak ho ukončit?

Ve středu 15. května proběhlo další setkání skupiny nemovitosti Italsko-české obchodní a průmyslové komory s názvem „Nájemní smlouvy na bytové a nebytové prostory“ v hotelu Falkesteiner Hotel Maria Prag, člen Camic. Setkání zahájil a moderoval místopředseda komory Danilo Manghi.

Seminář byl zaměřen především na rozvázání nájemního vztahu. „Nedávno jsme se zabývali několika případy, kdy tuto oblast naši klienti podcenili, a své prostory dostali nazpět k využívání jen s velkými obtížemi,“ upozornil jeden z přednášejících, advokát Martin Holub, společník v kanceláři Holub & David. Důležitým faktorem je kvalita sepsané smlouvy, byť velkou roli hraje také občanský zákoník. „Občanský zákoník výrazně rozlišuje mezi nájmy za účelem bydlení a nájmy nebytových prostorů,“ uvedla další přednášející, dr. Alessandra Bonsignori z téže advokátní kanceláře. Od druhu nájmu se pak odvíjí i ochrana nájemníku a podmínky pro vypovězení nájemní smlouvy. „Občanský zákoník počítá s vyšší mírou ochrany a garance fyzických osob, jež mají ústavně relevantní právo na bydlení,“ dodal advokát Holub.

Občanský zákoník tak stanovuje podmínky a situace, kdy může dojít k vypovězení nájemní smlouvy ze strany pronajímatele. Jedná se například o hrubé porušení povinností ze strany nájemníka, odsouzení za úmyslný trestný čin proti pronajímateli či jeho blízkým či důvody veřejného zájmu. Výpovědní lhůta obvykle činí tři měsíce. V případě nájmu nebytových prostorů takto striktní výčet chybí. V obou případech je nutné dbát na formu sdělení o rozvázání nájemního vztahu. Tato komunikace musí vždy obsahovat důvody, jinak hrozí její neplatnost. U nájmů za účelem bydlení je také nutné připojit poučení o možnosti vznést připomínky a podat žádost o přezkoumání výpovědi.

Třetí přednášející, soudní exekutor Bohumil Brychta, popsal situace a možnosti, kdy lze během rozvázání nájemního vztahu využít služeb exekutorů. Jedná se typicky o vyklizení prostorů či vymáhání pohledávek, například nesplacených nájmů. I když samotná exekutivní fáze trvá dva až tři měsíce, doba nutná pro obdržení exekučního titulu se může velice lišit. „Délka celkového řízení je těžce předvídatelná,“ upozornil exekutor Brychta.

Zdroj: Camic

Zdroj fotografie: Camic

Loading…