Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

09.07.2018

Národní dům na Smíchově se vrací ke svému lesku

Národní dům na Smíchově patří k nejprestižnějším veřejným budovám v Praze. Jeho sály v secesním stylu hostily v posledních více než sto letech nespočet významných společenských a kulturních akcí. Před dvěma roky byla budova zakoupena společností Torino – Praga Invest, členem Italsko-české komory, od odborů Kovo.

Společnost Torino – Praga Invest je známá pro své projekty revitalizace a restaurování historických budov v centru Prahy. Společnost dostala v uplynulých letech za své projekty mnohé ceny a architektonická ocenění. „Pracovat s historickými budovami se mi líbí a jsme velice rád, že teď mohu dát nazpět lesk budově, která tolik znamená pro Prahu i celou Českou republiku,“ říká CEO společnosti, dott. Nino Altomonte, kterého jsme potkali u příležitosti otevření nové terasy Národního domu.

Otevření nové terasy je jedním z prvních kroků, jež chce vlastník učinit v rámci revitalizace tohoto historického objektu. „Národní dům je kulturní památkou,“ zdůrazňuje Nino Altomonte význam budovy a tudíž i velkou pozornost, kterou si projekt revitalizace vyžaduje. „S památkáři již dva roky spolupracujeme na plánu kompletní opravy. Máme přístup k originálnímu projektu Ing. Aloise Čenského a zvažujeme realizaci některých detailů původního návrhu, jež nebyly realizovány z ekonomických důvodů či kvůli historickým okolnostem,“ dodává Altomonte. Projekt klade velký důraz na zachování původního stylu Národního domu a současně chce dosáhnout nejvyšších standardů kvality, jež se dnes očekávají od budovy tohoto typu.

V současnosti reprezentativní prostory hostí výstavy, jako byla ta Italského Designu v roce 2017, či kulturní a společenské události. „Využití budovy měnit nechceme,“ ujišťuje Nino Altomonte. Plán oprav počítá dokonce s rozšířením nabízených služeb, a to, například, o podzemní garáže. O jedinečnosti budovy svědčí i fakt, že její interiéry jsou vyhledávány filmovými produkcemi z celého světa, jež každoročně přijíždí točit své snímky do Prahy. „Budova takového uměleckého rozměru si zaslouží i zbrusu nový systém venkovního osvětlení,“ poukazuje na další projekt investor.

Revitalizace tak významné budovy a památky přirozeně přitahuje zájem místní samosprávy. V tomto případě je hlavním partnerem investora radnice na Praze 5. „Na radnici jsme našli velice připravené úředníky,“ uvádí Nino Altomonte. „Radnice chce, aby se sousední budova vrátila ke svému původnímu využití krytého trhu. Navíc městská část hodně pracuje na revitalizaci veřejné zeleně.“ Oprava Národního domu se tak stane součástí celkové revitalizace okolního prostředí, jež se nachází nedaleko od administrativního a obchodního centra na Andělu. Díky revitalizaci má vzniknout nová klidová a relaxační zóna.

Torino – Praga Invest patří k významným developerům v oblasti luxusních nemovitostí v Praze. I do tohoto segmentu se promítlo celkové zvýšení cen realit, byť dynamika rozvoje se dost liší od nižší a střední části trhu, která byla výrazně posílena levnými a dostupnými hypotékami. Nino Altomonte tak neočekává, že by zvyšování úrokových sazeb mělo výraznější dopad na vývoj ve vysokém a nejvyšším segmentu realitního trhu. „Metropole, jako je Praha, budou vždy přitahovat investory,“ myslí si. Větší obavy pramení spíše z regulace ze strany veřejné správy, která často neumožňuje včasné zahájení developerských projektů. „V této oblasti jsme v posledních letech zaznamenali spíše zhoršení,“ dodává na konec Nino Altomonte.

Zdroj: Camic

Zdroj fotografie: Torino-Praga Invest

 

Loading…