Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

30.10.2018

Nové trendy na pražském realitním trhu

Ve čtvrtek 18. října proběhla v Praze snídaně s názvem General Managers Breakfast jednatelů a ředitelů developerských firem. Snídaně, kterou pořádala Italsko-česká obchodní a průmyslová komora společně s Francouzsko-českou obchodní komorou, byla užitečným okamžikem pro shrnutí situace na pražském realitním trhu.

V posledních letech prochází pražský realitní trh pozitivní fází. K růstu dochází nejen v oblasti rezidenčních nemovitostí, ale také v případě kancelářských, hotelových i logistických realit. Trh zažívá vstup nových investorů i zahájení nových projektů. Ukazatelem pozitivního vývoje jsou rostoucí ceny nemovitostí i zvyšující se míra obsazení v případě nerezidenčních realit. „Ceny rezidenčních nemovitostí porostou i v příštích letech ale nižším tempem než dosud,“ uvádí místopředseda Italsko-české komory odpovědný za odvětví realit, Danilo Manghi, který se setkání účastnil. „Růst cen má opodstatněné důvody, nejedná se o nemovitostní bublinu. V Praze stále poptávka po nových bytech výrazně převyšuje nabídku.“

I v této stabilní a pozitivní situaci se projevují nové tendence. „Mezi změnami, ke kterým dochází, patří jistě omezení přístupu k hypotečnímu trhu a růst cen hypoték a také růst nákladů na výstavbu,“ upozorňuje Danilo Manghi. Změny podmínek na hypotečním trhu, které prosadila Česká národní banka, odříznou od hypoték nemalou skupinu obyvatelstva, zatímco zvyšující se náklady vedou k postupné erozi marže developerských firem. „Bolavým a vskutku kritickým bodem jsou však zdlouhavá povolovací řízení,“ dodává místopředseda Manghi. Praha, a také Česká republika, se pravidelně umisťují na chvostu mezinárodních srovnávacích žebříčků, a to jak kvůli přebujelé byrokracii, tak z toho důvodu, že zákon umožňuje obstrukční chování z řad, např., sousedů či občanských sdružení.

Na změny v podmínkách na trhu reagují realitní společnosti tím, že zkouší nové byznys modely. „Některé developerské společnosti uvažují, že by část nebo celé rezidenční projekty pronajímaly, a následovně odprodaly nějakému nemovitostnímu fondu či jinému institucionálnímu investorovi,“ popisuje Danilo Manghi. Na rozdíl od přímého prodeje jednotlivých bytových jednotek, by tento nový přístup vyšel vstříc klientům s nižšími příjmy, kteří nově nedosáhnou na hypotéku.

Celkově tak snídaně byla užitečnou příležitostí pro vyhodnocení situace a výměnu názorů mezi firmami aktivními v odlišných sektorech pražských realit. „Italské firmy podnikají především v centru města, ale i pro ně je důležité si vyslechnout jiné názory a zkušenosti. Dynamika trhu ve více periferních oblastech či u projektů s velkým počtem bytů bude mít totiž dopad na celý pražský trh,“ dodává místopředseda Manghi.

Zdroj: Camic

Zdroj fotografie: ČFOK

Loading…