Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

01.04.2019

Novinky DPH v transakcích se zahraničím

Poslední novela zákona o DPH, která byla schválena v polovině března, obsahuje některé změny v aplikaci daně při transakcích českých společností se zahraničím. Ukazuje to Vat Alert společnosti Mazars, jež je členem Italsko-české komory.

Novela mění zemi, kde je nutné odvést daň při koupi digitálních služeb od zahraničních firem. V případě zákazníků, neplátců DPH, byla daň dosud odváděna v zemi jejich daňové rezidence. S novelou, v případě že nákup digitálních služeb nepřesáhne limit deset tisíc eur za rok, je daň možné odvést v zemi, kde sídlí dodavatel. „V případě, že by bylo administrativně složité rozlišit poskytování služeb v rámci nově stanoveného limitu od služeb poskytovaných po jeho překročení, může se poskytovatel služeb rozhodnout nadále zdaňovat v místě příjemce," poukazuje na výjimku Mazars. Tento režim je možné uplatňovat jen ve dvou kalendářních letech.

Novela zavádí také povinnost odvést DPH při dodávce zboží od zahraničního dodavatele, kterému touto transakcí vznikne povinnost k registraci k dani. Dosud povinnost odvést DPH vznikala u dodavatelů, již byli k dani už registrovaní. „Úskalím nového ustanovení je nejistota na straně odběratele, zda dodavateli v jiném členském státě EU vzniká povinnost registrovat se k DPH z titulu dodání zboží," dodává Mazars.

Třetí změna se týká dodání zboží s instalací, od zahraničního subjektu, který je ale registrován k DPH v ČR. Nově budou z této transakce odvádět DPH dodavatelé, a nikoliv, jako doteď, příjemci. „Daňové subjekty mají často pochybnost o tom, zda realizují dodání služby spojené s nemovitostí nebo dodání zboží s instalací," upozorňuje Mazars s tím, že oba druhy transakcí se díky novele ocitnou v odlišných daňových režimech.

Zdroj: www.mazars.cz

Zdroj fotografie: Pixabay

 

Loading…