Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

11.06.2018

Parma a Praha upevňují vztahy

Od čtvrtka 7. června do soboty 9. června proběhla v Praze série kulturních akcí věnovaných italskému městu Parma. Projekt Parma v Praze byl uspořádán Nadací Eleutheria, členem Italsko-české komory.

Akce se zaměřily na historické vazby mezi oběma městy. V první řadě se jedná o výstavu grafik malíře Parmigianino, kterého si velice oblíbil císař Rudolf II a několik jeho děl zakoupil do své sbírky. Nadace Eleutheria navíc vydala monografii věnovanou vévodkyni Marii Amalii z Parmy, mladší sestře císaře Josefa II., která uprchla do Prahy ze svého italského panství před napoleonskými vojsky. Vévodkyně se do Parmy již nikdy nevrátila a našla místo svého posledního odpočinku v kryptě svatovítské katedrály. „Na začátku projektu Parma v Praze jsme byli ohromeni, kolik historických vazeb existuje mezi těmito městy“, uvedl Francesco Augusto Razetto, předseda Nadačního fondu Eleutheria.

Kontakty mezi Prahou a Parmou se ale neomezily jen na historii. V pátek 8. června proběhlo v sídle Italsko-české obchodní a průmyslové komory v Trauttmannsdorfském paláci, sídle Karlovarské minerální vody, setkání mezi starostou Prahy 1 Oldřichem Lomeckým a parmským starostou Federicem Pizzarottim. Pražský starosta velice ocenil přínos italské komunity. „Kulturní dědictví italských architektů, již postavili část historického centra, je něco co nás velice spojuje“, uvedl starosta Lomecký. „A jsem velice rád, že současní zástupci Itálie, ať už to je ambasáda, kulturní institut, Italsko-česká komora a také podnikatelé, kteří zde působí, v rozvoji tohoto odkazu pokračují“.

Parmský starosta pak připomněl rozmanitost odvětví, ve kterých jeho město vyniká, od kultury až po potravinářství či strojírenský průmysl. „Příležitostí k této návštěvě je výstava Parmigianina, ale my bychom mohli každý rok uspořádat aktivity věnované kultuře“, řekl Pizzarotti a poukázal i na jiné oblasti kultury, ve kterých Parma vyniká, například na festival věnovaný parmskému rodákovi Giuseppemu Verdimu. Velká příležitost ukázat rozmanitost kulturní tvorby a uměleckého dědictví přijde v roce 2020, kdy se Parma stane italským hlavním městem kultury.

Další výraznou podporu vyjádřil český ministr kultury Ilja Šmíd, jenž se zúčastnil slavnostního představení výstavy Parmigianino – Grafiky a kritické ohlasy. „Kulturní styky mezi Čechami a Itálií tvoří neodmyslitelnou součást partnerské česko-italské spolupráce. Když se na Ministerstvo kultury obrátil prezident Nadačního fondu Eleutheria s žádostí, abych poskytnul záštitu této výstavě, ani na okamžik jsem neváhal s jejím udělením. Výstava svým rozsahem a pojetím nabízí návštěvníkům příležitost zhlédnout unikátní přehlídku Parmigianinových grafik a zároveň děl jeho nástupců“, uvedl při této příležitosti ministr kultury.

Ve čtvrtek 7. června Parma představila v Italském kulturním institutu také své hudební dědictví, a to koncertem věnovanému G. Verdimu. Na všech akcích bylo také možné ochutnat gastronomické speciality, jež Parmu proslavily na celém světě.

Podrobnosti o výstavě Parmigianino – Grafiky a kritické ohlasy: http://www.eleutheria.cz

Zdroj: Camic

Zdroj fotografie: Camic

 

Loading…