Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

13.09.2018

Volby v Praze: pět nápadů pro město

Jaké jsou myšlenky a nápady hlavních stran, jež kandidují v letošních volbách do magistrátu hlavního města Prahy? Na to se ptala diskuze pořádaná ve středu 12. září v Kongresovém paláci největšími zahraničními komorami, a sice Italsko-českou komorou společně s komorami Česko-německou, Americkou, Britskou, Česko-francouzskou a Severskou.

Kandidáti na primátora odpovídali v příspěvcích o délce dvou minut na pět stejných otázek, jež připravili pořadatelé. Mezi probranými tématy byly budoucnost infrastruktury, digitální rozvoj, bydlení, podpora udržitelného a kongresového turismu či smart cities. Debatu moderoval ekonom Štěpán Jurajda.

Ke každému kandidátovi jsme vybrali jedno téma či nápad, který charakterizuje jeho programovou a politickou nabídku.

Jan Čižinský: Uděláme to jako na Praze 7. Mladý kandidát sdružení Praha Sobě hodně sází na svou zkušenost starosty městské části. “Podařilo se nám změnit Prahu 7 ze zkorumpované a pomalé městské části na městskou část, která se chová moderně. A totéž chceme udělat s Prahou,” uvedl Čižinský. Kandidát také poukazuje na snížení byrokratické náročnosti, a to včetně ve stavebním úseku, na zvýšenou péči o profese nezbytné pro chod města, jako jsou učitelé, záchranáři či hasiči, podporu lidem, jež se nachází v těžké sociální situaci, či na efektivitu dobré správy. 

Zdeněk Hřib: Digitální město. Kandidát České pirátské strany se zaměřil na téma, které je pro jeho stranu typické: využití nových technologií ve správě města. “Chceme zavést pravidlo, že úřady budou obíhat data a nikoli lidé,” řekl kandidát. Podle Pirátské strany, by magistrát měl efektivněji využívat informace, které již má, a současně rozvíjet nové zdroje, jako jsou big data. Další tvář digitálního města je transparentnost. Piráti chtějí využívat open source programy a více otevřít očím veřejnosti fungování městských institucí a firem.

Jakub Landovský: Hromadná doprava zdarma. Kandidát za ČSSD sází na program s rozsáhlými výdaji. Nejviditelnější z navrhovaných opatření je městská hromadná doprava zdarma pro obyvatele s trvalým pobytem v Praze. “Chceme město, kde i bohatí lidé budou využívat kvalitní a stále se rozšiřující hromadnou dopravu, ” dodává Landovský. Podle sociálnědemokratického kandidáta by MHD zdarma vedla desítky tisíc lidí, jež bydlí a pracují v Praze, aby se zde přihlásili také k trvalému pobytu. Státní příspěvky na tyto nové rezidenty by pak pokryly výpadky výdajů v kase dopravního podniku, dodává Landovský. 

Jiří Pospíšil: Profesionální přístup. Kandidáta za středové uskupení stran Top 09, Stan a Kdu-Čsl s podporou dalších menších uskupení nahradil v debatě zastupitel Jan Chabr. “Nabízíme profesionální správu města a na naší kandidátce jsou lidé, kteří jsou schopni takovou správu zaručit,” poukázal Chabr. Krom lídra Jiřího Pospíšila, který má zkušenosti spíše z centrálního státu, se jedná především o starosty a politiky působící v pražských městských částech. “Chceme také komunikovat a dosáhnout konsenzu,” dodal Chabr.

Bohuslav Svoboda: Nový koncertní sál pro Prahu. Kandidát v barvách ODS byl primátorem hlavního města v letech 2010 až 2013. Svoboda v tomto ohledu připomíná, že mnohá opatření připravená jeho radou byla pak zastavena nekompetentností nástupců ve vedení města. K stopnutým projektům patří i nový koncertní sál pro Prahu, jež má přitáhnout do hlavní města turisty zaměřené na kulturu a rozšířit nabídku města. “Nový koncertní sál by byl multifunkční, aby přitáhl všechny žánry hudby a současně by připomněl naše skladatele Smetanu a Dvořáka a také Mozarta, který k Praze patří,” uvedl Svoboda. ODS se zaměřuje také na tradiční téma jako je doprava a parkování.

Kandidát za hnutí Ano 2011, Petr Stuchlík, kvůli setkání s občany v Řepech, dorazil jen na konec debaty, kdy krátce pozdravil přítomné.

Zdroj: Camic

Zdroj fotografie: Pixabay, BCC

Loading…