Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

10.04.2019

Praha a její výzvy do budoucnosti

Nahlédnout do budoucnosti Prahy. To byl hlavní cíl konference „Praha dnes a zítra", kterou uspořádala Italsko-česká obchodní a průmyslová komora v úterý 9. dubna v sídle Institutu pro plánování a rozvoj, v rámci CAMP.

„Praha se i nadále rozšiřuje a odhady mluví o růstu počtu obyvatel o půl milionu osob do roku 2050," zahájil svým příspěvkem konference místopředseda komory, Danilo Manghi. Příchod nových obyvatel, příliv dalších investic rozvoj turismu, to vše vytváří nezanedbatelné výzvy v oblasti infrastruktur a bytových kapacit. S těmito výzvami se snaží popasovat nový Metropolitní plán, který by měl vstoupit v platnost do konce roku 2020. V novém plánu jsou zakreslené infrastruktury, které by česká metropole ráda postavila (dostavení vnitřního a vnějšího okruhu, metro D či železniční spojení s letištěm) a hlavně jsou v něm vymezená rozvojová území, tzv. transformační lokality. „Transformačních lokalit je několik stovek," podotkl Jaromír Hainc, ředitel Sekce detailu města IPR a jej z autorů plánů, který představil členům komory strukturu, specifika a novinky nového metropolitního plánu. Jeho hlavním rysem je, že dělí území hlavního města do lokalit. U těch je pak popsán a určen charakter. Ve stabilizovaných lokalitách je charakter velice závazný pro jakýkoliv nový projekt, zatímco v transformačních lokalitách charakter ve velké míře dotváří investor.

Dle magistrátu by rozvoj transformační lokality, které často tvoří brownfieldy a bývalé průmyslové areály, měl být řešen komplexně ve spolupráci s městem. „Na základě principu město staví město bude městská správa aktivně připravovat velké lokality, aby do nich mohl vstoupit soukromý kapitál, který je nenahraditelný," uvedl náměstek primátora pro oblast územního rozvoje a územního plánu, Petr Hlaváček. Tímto způsobem by fakticky vznikly nové areály s rezidenčními, administrativními a komerčními nemovitostmi a s nebytnou infrastrukturou a občanskou vybaveností. Aby nebyli zcela odříznuti i střední developeři, tak bude možné velké lokality i dělit na menší části. Cílem magistrátu ale je podpořit spolupráci mezi investory v jedné lokalitě. „Nechceme, aby se projekty zapouzdřily do sebe," dodal náměstek primátora Hlaváček.

Právě na náměstka Hlaváčka směřovalo i nejvíce dotazů ze strany členů komory. Dotkly se klíčových témat jako doprava, rychlost povolování nových staveb, rozvoj cestovní ruchu v centru města či stavba výškových budov v blízkosti historického středu, což v Praze vždy vzbuzuje velkou diskuzi. Dalším stěžejním tématem je ne vždy lehká spolupráce se sousedícími obcemi a středočeským krajem. „Zákon omezuje naše plánování administrativní hranicí a já často uvádím Milán jako příklad město, kde došlo v tomto ohledu ke změnám," řekl s narážkou na vytvoření metropolitního regionu náměstek Hlaváček.

Konference proběhla v rámci setkáni skupiny nemovitosti komory. Další setkání proběhne ve středu 15. května a bude mí za téma nájemní vztahy.

Zdroj: Camic

Zdroj fotografie: Studio Adam-Costey

 

Loading…