Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

12.12.2018

Premiér Conte bude jednat v Bruselu o rozpočtu

Italského premiéra Giuseppa Conteho čekají v příštích dnech v Bruselu jednání o návrhu italského státního rozpočtu na rok 2019.

Dosud se úhly pohledu na rozpočet mezi italskou vládou a Evropskou komisí rozcházely. Původní italský návrh počítal pro rok 2019 s deficitem ve výši 2,4 procent hrubého domácího produktu. To je výrazně více, než k čemu se italská vláda zavázala ve svých předchozích plánech, dle kterých by deficit v příštím roce neměl přesáhnut 1,7 procent HDP. Nově bylo oznámeno, že italská vláda je ochotna snížit deficit na 2,2 procenta, zatímco pro Evropskou komisi je akceptovatelný deficit ve výši 1,9 až 2 procent HDP. „Věřím, že dojdeme k pozitivnímu závěru,“ řekl před odletem do Bruselu premiér Conte.

Na vyjednávání mají nepřímý dopad i události v sousední Francii. Aby uklidnil vzpouru tzv. žlutých vest, prezident Macron oznámil daňová a výdajová opatření v hodnotě zhruba deseti miliard eur. Tím by se ale francouzský deficit dostal nad úroveň maastrichtských tří procent. Italští představitelé tak poukazují na dvojí metr, se kterým Evropská komise měří jednotlivým zemím. „Mým cílem není prosadit sankce proti Itálii či Francii, ale najít řešení,“ odmítl obdobné úvahy evropský komisař pro hospodářské a měnové záležitost, Pierre Moscovici.

Zdroj: www.ilsole24ore.com

Zdroj fotografie: governo.it

Loading…