Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

12.09.2019

Prosecco nebo Valdobbiadene? Benátští vinaři diskutují

Jak pojmenovat kvalitní šumivá vína, která jsou vyráběna v oblasti benátských měst Conegliano a Valdobbiadene? I o tom diskutují tamní vinaři.

Chráněná vína z této vinařské oblasti jsou ve světě velice často známá pod značkou Prosecco Superiore. To ovšem vadí části místních vinařů, dle kterých značka Prosecco de facto zakrývá územní původ těchto vín. Za výlučné používání označení územního původu již dlouho bojuje místní vinařské bratrství. «Jsme v období velkého zmatku, kdy kritická masa obecného Prosecca zastínila denominace Conegliano a Valdobbiadene», tvrdí bratrství. To dosud dokázalo přesvědčit několik vinařství, aby se vzdalo používání označení Prosecco Superiore ve prospěch výlučného používání označení územního původu Valdobbiadene DOCG.

Konsorcium na ochranu vín z oblasti Conegliano a Valdobbiadene zdůrazňuje, že je na volbě každého vinaře, zda použije pro označení chráněného vína značku Valdobbiadene DOCG či také Prosecco Superiore. Podle konsorcia však přes devadesát procent vinařů z oblasti využívá značky Prosecco Superiore. «Úspěch jména Prosecca se zrodil i díky práci vinařů z naší oblasti», tvrdí předseda konsorcia Innocente Nardi. Dle konsorcia by spor mezi označením původu a značkou Prosecco mohl dezorientovat hlavně zahraniční spotřebitele, kteří nejsou vždy plně znalí italských územních specifik. Právě popularita vín Prosecco v zahraničí je jedním z tahounů růstu vinařské oblasti Conegliano a Valdobbiadene.

Zdroj: www.ansa.it

Zdroj fotografie: Confraternita Valdobbiadene

Loading…