Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

22.05.2019

Růst cen rezidenčních nemovitostí v českých krajských městech zpomalil

Ceny rezidenčních nemovitostí v českých a moravských krajských městech rostly i v roce 2018. Ukazují to údaje projektu cenovamapa.org, který vytvořila agentura Deloitte, člen Italsko-české komory.

V roce 2018 se průměrná cena bytu zvýšila o 6,5 procent na 57.200 korun za metr čtvereční. „Nejvíce byty zdražily v Ústí nad Labem: cenová hladina v tomto městě roste z nízkého základu a i malá změna se následně výrazně projeví,“ uvedl analytik realitního trhu agentury Deloitte, Petr Hána. S průměrnou cenou 16.300 korun za metr čtvereční (+18,1 procent) je tak Ústí nad Labem krajským městem s nejlevnějším bydlením. Jen o příčku výše je pak Ostrava s průměrnou cenou 23.600 korun za metr čtvereční, jež meziročně vzrostla o 14 procent. V čele žebříčku se tradičně nachází Praha, kde vloni ceny rezidenčních nemovitostí vzrostly v průměru o 9,3 procent na 77.400 korun za metr čtvereční. Samotná Praha tak tvoří tři pětiny celého českého trhu s rezidenčními nemovitostmi. O něco levnější je Brno, kde bylo možné koupit metr čtvereční bytu v průměru za 56.600 korun.

Cena bytů se neodvíjí jen od města ale také od druhu stavby, ve které se nachází. Nejdražší jsou byty v nově postavených komplexech, kde průměrná cena vzrostla o 6,6 procent na 67.200 korun za metr čtvereční. Cena bytu v cihlovém domě se zvýšila o 5,4 procent na 56.500 korun za metr čtvereční, nejvíce ale ceny rostly v případě bytů v panelových domech, a to o 7,9 procent na 41.700 korun za metr čtvereční. Byt v panelových domech se stal náhradní řešením pro osoby, jež kvůli restrikcím v poskytování hypoték nedosáhnou na zcela nové bydlení, vysvětlují strmý růst cen a poptávky analytici z agentury Deloitte.

Zdroj: www.ceskenoviny.cz

Zdroj fotografie: Pixabay

Loading…