Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

11.02.2019

Salvini a Di Maio chtějí změnit vedení centrální banky a Consob

Vicepremiéři italské vlády Matteo Salvini a Luigi Di Maio si vzali o víkendu na paškál vedení Italské centrální banky a Komise pro dohled nad obchodování s cennými papíry (Consob).

Příležitostí pro silná přihlášení se stal sněm bývalých akcionářů a držitelů dluhopisy Místní banky ve Vicenze (Banca Popolare di Vicenza). Ta se dostala před dvěma lety do insolvence a musela být zachráněna veřejnými penězi. Dle obou vicepremiérů dozorčí orgány, Italská centrální banka a Consob, byly vůči předchozímu vedení banky příliš laxní. „Tam by to potřebovalo změnit celé vedení a nejen jednu či dvě osoby," řekl Salvini před sněmem a za souhlasu svého koaličního partnera. Dle Di Maia je nutné vyslat "signál změny".

Nová vláda se navíc chystá "odškodnit" malé střadatele, jež držely až 100 tisíc eur akcií či dluhopisů zkrachovalých bank. V současné době veřejný fond odškodňuje jen střadatele, již byli prokazatelně oklamáni při koupi cenných papírů. Nově má být odškodnění plošné a plnění se má zvýšit ze sto milionů eur na 1,5 miliard eur.

 

Zdroj: www.ansa.it

Zdroj fotografie: governo.it

Loading…