Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

29.10.2019

Samoplánování, nový přístup k režimu pracovních směn od společnosti Déhora

Změnit přístup v plánování směn může firmám přinést, potenciálně, početné benefity, od větší spokojenosti zaměstnanců (a tudíž menší fluktuace personálu) až po zvýšení produktivity práce. Společnost Déhora vyvinula nový systém plánování směn, který počítá s přímým zapojením zaměstnanců. O tématu jsme mluvili s Nunziem Totarem, výkonným ředitelem společnosti Déhora Central Europe.

Pane dr. Totaro, z jakého důvodu by se česká průmyslová firma měla obrátit na Déhoru se žádostí o radikální změnu svého systému plánování směn?

"Déhora je jedinou společností na českém trhu, kterámá know-how v této oblasti. Naše společnost působí přes třicet let v Beneluxu, kde jsou nové přístupy k plánování směn velice žádané ze strany firem. V České republice jsme zatím jen v začátcích , jelikož v českých firmách se v této oblasti za posledních dvacet až třicet let změnilo jen velice málo. Déhora není jen consultingovou firmou, podnikům poskytuje i své plánovací služby. To je velice důležité, protože ve vedení firem je často jistá kompetenční díra týkající plánování práce zaměstnanců: plně se tomu nevěnuje ani HR úsek ani výrobní oddělení."

Jeden z nejvýznamnějších produktů společnosti Déhora je systém samoplánování směn. Můžete nám vysvětlit hlavní principy jeho fungování?

"Díky systému samo-plánování si zaměstnanci sami vybírají směny, kdy chtějí pracovat. To je významná změna ve srovnání s předchozími způsoby řízení podniků, kdy to byl zaměstnavatel, který určoval, kdo a kdy bude pracovat. Systém samo-plánování je organizován do tří kol. V prvním kole, které probíhá několik měsíců v předstihu před plánovaným měsícem, si zaměstnanec vybírá směny, kdy chce pracovat, aniž by znal preference svých kolegů. V druhém kole zaměstnanci porovnávají své volby a upravují je tak, aby všechny směny byly naplněné. V třetím kolem se pak plánovači zabývají situacemi, které se nepodařilo urovnat. Obvykle se jedná o zhruba 10% případů. Firma samozřejmě může zadat pravidla, která vyplývají z její výroby, například minimální počet víkendových směn za měsíc. Systém také počítá s udělením bonusových bodů zaměstnanců, již jsou více flexibilní. Body mohou zaměstnanci vyměnit za materiální výhody nebo za práva veta, která mohou použít v případech, kdy opravdu potřebují volno."

České firmy jsou kvůli nedostatku zaměstnanců pod silným tlakem a často musí využívat i přesčasy. Nehrozí, že zavedení nového systému plánování oslabí vnitřní fungování firem?

"To vůbec ne. Tento systém činí plánování směn více flexibilním a účinnějším. Ve firmách, kde došlo k implementaci systému, jsme zpozorovali vyšší účast na práci, například kvůli snížení nemocnosti. Tím také klesá počet hodin přesčasů. A pro zaměstnance se práce na směny stává snesitelnější. V čele požadavků zaměstnanců je dlouhodobě možnost přizpůsobit si pracovní dobu. Systém samoplánování se tak může stát na silně konkurenčním trhu práce výrazným faktorem stability personálu a atraktivity pro získání nových pracovníků."

Jaké firmy se hodí k implementaci samoplánování?

"Všechny firmy se směnným provozem mohou potenciálně implementovat náš systém. Pro systém se ale více hodí provozy s velkým počtem zaměstnanců, protože se zvyšuje pravděpodobnost, že jejich výběr bude při plánování směn komplementární. Aktuálně pracujeme v České republice na implementaci systému v podnicích s více než pěti stovkami zaměstnanců. Jedná se především o nadnárodní firmy, kde často působí manažeři, již jsou více otevřeni novinkám. Naším cílem je ale zavést systém i v českých společnostech, jež jsou zatím vůči tomuto druhu změn opatrnější."

 

Zdroj: Camic
Zdroj fotografie: Camic

Loading…