Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

25.03.2019

Skupinu EssilorLuxottica tíží spory klíčových akcionářů

Skupina EssilorLuxottica, jež patří ke globální lídrů na trhu s brýlemi, zažívá krušné časy kvůli sporům mezi hlavními akcionáři. Skupina vznikla v roce 2017 fúzí mezi italskou společností Luxottica, vedenou zakladatelem Leonardem del Vecchiem, a francouzskou společností Essilor řízenou Hubertem Sagnièrem. Ten se v nové skupině stal exekutivním místopředsedou správní rady, zatímco Del Vecchio drží skrze svou firmu Delfin největší balík akcií skupiny.

Oba hlavní muži nové skupiny se začali hádat kvůli obsazení postů ve vrcholném managementu skupiny. „Hubert Sagnières přijímá jen ty návrhy, které sám předloží. Na první valné hromadě skupiny se choval, jako by EssilorLuxotticu koupila,“ postěžoval si francouzskému deníku Le Figaro Leonardo del Vecchio. Ze strany Francouzů také zaznívají výtky, že Del Vecchio nerespektuje pravidla fúze a tlačí svého favorita, Francesca Milleriho, do postu generálního ředitele. Spory začaly doléhat i na kapitálový trh, kde akcie nové skupiny ztratily zhruba deset procent své hodnoty.

Neshody mezi hlavními akcionáři skupiny kulminovaly po zasedání správní rady ze dne 18. března 2019. Ta měla začít hledat nového CEO skupiny. Dle italského akcionáře však správní rada s hledáním vůbec nezačala a s celým procesem otálí. Podle Italů Essilor nerespektuje přechodné ustanovení, dle kterého mají do jara roku 2021 italští a francouzští akcionáři rovnocennou pozici ve správní radě. „Potom bude EssilorLuxottica řízena mechanismy, jež jsou obvyklé pro společnosti obchodované na burze,“ připomíná italský akcionář, který hrozí, že se bude s francouzskými partnery soudit.

Zdroj: www.askanews.it

Zdroj fotografie: Luxottica

Loading…