Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

26.04.2018

Soutěž Zákon roku zná svého vítěze

Devátý ročník soutěže Zákon roku zveřejni své výsledky. Anketa je pořádána advokátní kanceláří Ambruz & Dark Deloitte Legal, jež je členem Italsko-české komory.

V hlasování podnikatelské veřejnosti obsadil první místo, s 37% preferencí, nález Ústavního soudu k zákonu o Elektronické evidenci tržeb. Nález, který byl vynesen v prosinci loňského roku, částečně zrušil zákon a fakticky vedl k odložení dalších etap zavádění systému elektronické evidence pro zbývající živnostníky a podnikatele. Na druhé místo se s 25% hlasů umístil nový zákon o platebním styku. Třetí příčku obsadila novela stavebního zákona, která umožňuje, při povolování stavby, spojit několik řízení do jednoho. S menším ohlasem se setkaly další dva zákona zahrnuté do výběru, a sice novela občanského soudního řádu a novela zákona o daních z příjmů.

Podle předsedy nominační poroty soutěže a advokáta v kanceláři Deloitte Legal Tomáše Babáčka, hlasování podnikatelské veřejnosti vyslalo politikům jasné sdělení. „Při přijímání nových předpisů postupujte uvážlivěji. A snažte se novými předpisy inovace podněcovat a podnikatelské prostředí zlepšovat“, apeluje na zákonodárce Tomáš Babáček. Tímto směrem jdou normy, které dostaly nejvíce hlasů. Nález Ústavního soudu omezil kompetence vlády v určování rozsahu Elektronické evidence tržeb, zatímco nový zákon o platebním styku vytváří prostor pro rozvoj nových a inovativních služeb. Novela stavební zákona se pak snaží zkrotit přebujelou byrokracii ve stavebním oboru, která omezuje jak firmy, tak samotné státní instituce.

Zdroj: http://zakonroku.cz

Zdroj fotografie: Zákon roku

Loading…