Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

16.01.2018

Starosta Palerma Leoluca Orlando: „Naše město se změnilo“

Vernisáže výstavy Praha/Palermo Imprese, která byla zahájena v pondělí 15. ledna v Italském kulturním institutu, se zúčastnil i starosta města Palerma, Leoluca Orlando.

Výstava mimo jiné ukazuje skrze fotografie Pavla Koppa současné Palermo. „Je to již pár let, co existuje tento kyvadlový pohyb mezi Palermem a Prahou, a tato výstava jen tento přístup potvrzuje“, uvedl před novináři starosta Orlando. Výstava je také příležitostí pro sicilské hlavní město, aby se ukázala před českým publikem, které ho vnímá stále jako město ovládané mafií, v poněkud jiném světle. „Za posledních třicet let se Palermo hodně změnilo a Češi by nám tuto změnu měli také uznat“, doufá starosta Palerma. „V Palermo mafie existuje, stejně jak existuje v Paříži či v Praze, ale již nejsme městem, kde mafie vládne“, dodává.

Tato změna, kterou starosta tak silně vyzdvihl, se dotkla také ekonomických aktivit ve městě. „Palermo je dnes turistickým městem: v minulosti k nám jezdili jen novináři, kteří psali o mafii, dnes je do konce srpna těžké najít volný pokoj v hotelu“, říká Orlando. Letos se město hodně zaměřilo na kulturní akce: stalo se Italským hlavním městem kultury a bude hostit putující bienále umění Manifesta 12. „Palermo je také, společně s Milánem, nejlépe zasítěným městem v oblasti Středozemního moře. Jako první jsme zahájili veřejnou car sharing službu a stavíme šest nových tramvajových tras, které přibydou ke čtyřem stávajícím. Jsme také pátým městem ve světe, a prvním v Evropě, v street foodu“, uvádí starosta Palerma některá méně známá fakta o tomto městu.

Starosta Palerma se také velice věnuje fenoménu, jež otřásá evropským veřejným míněním: migračním vlnám a uprchlické krizi. „Palermo není evropským ale středomořským městem“, říká Orlando. „Když se mě někdo ptá, kolik migrantů žije v Palermu, tak já obvykle neříkám šedesát či sedmdesát tisíc ale žádný. Každý kdo přijede do Palerma se trochu stává i obyvatelem tohoto města“, dodává. Podle starosty jsou migranti jedním ze symbolů nové fáze v dějinách města, jež se snaží budovat vztahy s okolním světem. „Budoucností každého měst je přijetí nových obyvatel a přijímání je také jediný způsobem, jak zaručit bezpečnost“, vysvětluje svůj přístup Leoluca Orlando, který byl v červnu loňského roku znovuzvolen starostou, a to hned v prvním kole přímé volby.

V průběhu své návštěvy Prahy se starosta Palerma setkal s celou řadou zástupců českých institucí. V pondělí 15. ledna proběhlo setkání s předsedou výboru pro záležitosti Evropské Unie, senátorem Václavem Hamplem. Den poté se starosta Leoluca Orlando setkal s představenstvem Italsko-české obchodní a průmyslové komory a jejím předsedou Gianfrancem Pincirolim, s kterým byla, na základě již předchozí úmluvy z roku 2013, projednána možnost obnovení bližší spolupráce. Pak se starosta Palerma setkal s rektorem Karlovy Univerzity, Tomášem Zimou, a s primátorkou Hlavního města Prahy, Adrianou Krnáčovou.

Odkaz na výstavu Palermo/Praha Imprese: www.camic.cz/cs/event/pragapalermo-impressioni/

Zdroj: Camic

Zdroj fotografie: Stefania Del Monte, Pavel Kopp a Camic

Loading…