Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

11.07.2018

Systém odpočtů na výzkum a vývoj se má stát přehlednějším

Systém mimořádných daňových odpočtů nákladů na výzkum a vývoj se má stát v budoucnosti přehlednější. Tímto směrem jde nedávno uzavřená dohoda mezi Ministerstvem financí ČR a podnikatelskými svazy.

Systém mimořádných odpočtů nákladů na výzkumné a vývojové aktivity je v České republice stále nedostatečně využíván. Dle firem za to může nejasná ustanovení a nepředvídatelné chování Finanční správy při daňových kontrolách. Nová dohoda má tyto aspekty zlepšit. Nově se tak počítá se zavedením avíza, kterým by firmy oznámily daňové správě zahájení výzkumných a vývojových aktivit. Do mimořádného odpočtu by tak byly zahrnutelné jen náklady realizované po datu zaslání avíza.

Změnit se mají také pravidla týkající se projektu výzkumu a vývoje, který je taktéž zdrojem častých rozepří mezi firmami a správci daně. Dohoda počítá se změnou termínů v zpracování projektu, s vyřazením některých přebytečných údajů či se zavedením zodpovědné osoby za projekt. V rámci dohody by měla proběhnout i mimořádná školení personálu Finanční správy.

„Odpočty by se měly stát v budoucnu klíčovým nástrojem podpory inovací,“ poukazuje místopředseda vládní Rady pro výzkum, vývoj a inovace Karel Havlíček. Většina bodů dojednané dohody si však vyžaduje změnu zákonu o dani z příjmu. Jejich implementace tak z tohoto důvodu nebude okamžitá.

Zdroj: www.vyzkum.cz

Zdroj fotografie: Pixabay

Loading…