Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

31.05.2018

Delegace Camic navštívila Ministerstvo školství ČR

Ve středu 30. května proběhlo na Ministerstvu školství, mládeže a tělovýchovy setkání představitelů ministerstva s členy Italsko-české obchodní a průmyslové komory z řad průmyslových firem. Setkání bylo zahájeno pozdravy státního tajemníka Jindřicha Fryče, italského velvyslance Alda Amatiho a předsedy komory Gianfranca Pinciroliho.

Hlavní tématem debaty byl větší soulad mezi vzdělávací nabídkou a potřebami firem. V této oblasti je klíčová přímá spolupráce mezi firmami a školami, a to především učilišti a středními průmyslovými školami. „V roce 2007, kdy se tvořila kurikulární reforma, jedním ze základních předpokladů bylo vytvořit prostor ve školních vzdělávacích programech pro potřeby zaměstnavatelů“, uvedl Petr Bannert, ředitel odboru středního a vyššího odborného vzdělávání MŠMT. V současném stavu tak mohou školy zahrnout do svých vzdělávacích programů i odborné vzdělání probíhající přímo ve firmě.

„Vztah mezi školami a firmami je citlivý a není zakotvený v legislativě,“ připomněl Petr Bannert. V konkrétní rovině, školy s danými firmami uzavírají smlouvu, ve které jsou stanoveny podmínky spolupráce, a to včetně eventuální krytí nákladů. Firmy také mohou podepsat vzdělávací smlouvu přímo se žáky a studenty a poskytovat jim stipendia. Pro posílení spolupráce mezi firmami a školami existuje celá řada daňových úlev. Firmy si mohou odečíst z daňového základu náklady na stipendia (maximálně 5.000 korun za měsíc za středoškolského studenta a 10.000 korun za měsíc za vysokoškolského studenta) a náklady na vzdělávací aktivity (200 korun za žákohodinu). Firmy také mohou využít daňové odpisy  v rozsahu 110 procent pořizovací ceny strojů, jež jsou používány především pro výuku. Aktivity na poli spolupráce firem se školami koordinují zaměstnavatelské svazy uznané zákonem.

V průběhu setkání byly představeny také konkrétní projekty ministerstva na podporu spolupráce firem se školami, které koordinuje Národní ústav pro vzdělávání. Prvním velkým projektem v této oblasti byl program POSPOLU, kterého se zúčastnilo 149 subjektů, 110  firem a 33 škol. Díky projektu došlo k prvnímu zmapování aktivit na poli spolupráce v oblasti odborného vzdělávání. „Zaměstnavatelé se necítí připraveni na zavedení systému duálního vzdělávání“, uvedla jeden z výsledků šetření Martina Kaňáková, manažerka programu, s odkazem na systém existující v Německu. Na projekt POSPOLU navázal projekt Modernizace odborného vzdělávání. Ten na základě aktivních projektů spolupráce firem se školami tvoří vzdělávací moduly, jež lze pak využít i v dalších projektech. Aktivní v této oblasti je také agentura CzechInvest. „Například poskytujeme informace výchovným poradcům na základních školách, kteří často neznali realitu na trhu práce“, ilustrovala jednu z aktivit Alena Hájková, ředitelka regionální kanceláře agentury CzechInvest v Ústí nad Labem.

V rámci diskuze bylo poukázáno i na problémy, se kterými se firmy setkávají při spolupráci se školami. Ačkoliv střední školy mají ze zákona povinnost rozvíjet spolupráci s podniky, zahájení a obsah konkrétních projektů se často odvíjí od vůle ředitelů školy. A ta není vždy velká. „V případě problémů v komunikaci s ředitelem školy se firmy mohou obrátit na zřizovatele, kterým je v případě středních škol většinou kraj“, poradil Petr Bannert. Někdy ale ani samotné firmy neví s jakou školou navázat spolupráci. V takových případech stojí za to se obrátit na zaměstnavatelské svazy uznané zákonem či na Národní ústav pro vzdělávání.

Italsko-česká obchodní a průmyslová komora se zabývá evropskými projekty, v konkterním případě ve spolupráci s různými partnery na projekt, který má za cíl podporovat Work-Based Learning (WBL), vzdělávání založené na pracovních zkušenostech, podporovat a zavádět způsoby spolupráce mezi vzdělávacími institucemi, poskytovateli služeb a vzdělávání a odborné přípravy (VET) a dalších zainteresovaných stran. Více informací o projektu: https://www.camic.cz

Zdroj: Camic

Zdroj fotografie: Adam-Costey Studio

Loading…