Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

24.01.2019

Systém zálohovaných PET láhví by stál zhruba 60 milionů eur ročně

V úterý 22. ledna byly představeny v Praze výsledky studie o zavedení systému zálohovaných PET láhví. Studii, kterou zpracovali mezinárodní experti, iniciovala skupina Karlovarské minerální vody, člen Italsko-české komory, společně s Institutem cirkulární ekonomiky a Vysokou školou chemicko-technologickou.

Podle studie, by zavedení systému zálohovaných láhví vedlo k zvýšení recyklace plastů až o čtyřicet procent. Míra recyklace láhví by tak překonala hranici devadesáti procent, což je obvyklá míra pro země, kde je systém zaveden. Navíc by výrazně klesl odpad pohozený v přírodě. Díky systému by se také zvýšila kvalita recyklace: z PET láhví by bylo možné vytvořit plast vhodný pro výrobu nových lahví. Z finančního hlediska by provoz měl stát 57,5 milionů eur ročně, zatímco hodnota jednorázové investice pro vytvoření systému je odhadována na zhruba 100 milionů eur.

Konečné rozhodnutí bude však na firmách. Podle studie by zavedení systému stálo firmy z nápojářského průmyslu zhruba jeden cent na láhev. Skupina Karlovarské minerální vody je však zálohovaným PET láhvím nakloněna. „Udržitelné využití PET materiálu, tedy kvalitní recyklaci z lahve do lahve, nám nyní umožní pouze zavedení zálohového systému,“ vysvětluje generální ředitel skupiny, Alessandro Pasquale, a dodává, „Jsme česká firma a věříme, že širší přijetí principů oběhového hospodářství by Českou republiku posunulo na přední místo mezi evropskými zeměmi.“ Opatrnější jsou pak přímí konkurenti KMV, jež se obávají zvýšení výrobních nákladů.

Zdroj: www.zalohujme.czwww.kmv.cz

Zdroj fotografie: Pixabay

Loading…