Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

23.05.2018

Umění Parmigianina na Pražském hradě

Od čtvrtka 17. května probíhá na Pražském hradě, v Letohrádku královny Anny, výstava s názvem Parmigianino – Grafika a kritické ohlasy. Výstava je pořádaná nadačním Fondem Eleutheria, členem Italsko-české komory, Kanceláří prezidenta republiky a Správou Pražského hradu.

Výstava poprvé uceleně představuje v Praze grafická díla Girolama Francesca Marii Mazzoly, známého pod jménem Parmigianino, a jeho současníků. „Jedná se o největší výstavu grafických děl Parmigianina za posledních dvacet let a je to také největší projekt, na kterém nadace Eleutheria kdy pracovala“, uvádí předseda nadačního fondu Francesco Augusto Razetto. Parmigianino, společně například s Albrechtem Dürerem,patří k prvním a nejvýznamnějším umělcům používajících techniku čárového leptu. „Tato technika měla v tehdejší době téměř alchymistický půvab. V čárovém leptu se totiž používá kyselina dusičná, jež zkoroduje a změní barvu železné tiskařské desky“, dodává F.A. Razetto.

Výstava bude součástí čtyrdenní akce Parma v Praze, jež začne v úterý 5. června. Této akce se zúčastní také Charles Xavier z Bourbonu-Parmy, nejvyšší žijící představitel Bourbonsko-parmské dynastie, a také vrcholní zástupci města Parmy, a to včetně primátora Federica Pizzarottiho. „Chceme představit Parmu, město kde jsem se narodil, také z kulturního hlediska“, uvádí hlavní cíl akce F.A. Razetto. Pro zdůraznění dávných vazeb mezi Prahou a Parmou nadační fond vydal monografii o Marii Amálii vévodkyni z Parmy, kterou připravil Guido Carrai s předmluvou Graziana Tonelliho. Vévodkyně z Parmy, jež byla mladší sestrou císaře Josefa II., byla vyhnána ze svého panství v roce 1802 napoleonskými vojsky a uchýlila se do exilu v Praze, kde zemřela. Pohřbena je v pražské katedrále sv. Víta.

Výstava trvá do 24. června a probíha pod záštitou prezidenta České republiky Miloše Zemana, Velvyslanectví Italské republiky v Praze, Italského kulturního institutu v Praze, italského i českého ministerstva kultury, regionu Emilia Romagna, provincie a města Parmy a Italsko-české obchodní a průmyslové komory. Hlavní sponzor UniCredit Bank, s podporou Amundi e Architectural Consulting, s.r.o.

Zdroj: Camic

Zdroj fotografie: Nadační fond Eleutheria

 

Loading…