Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

06.08.2019

Zahraniční obchod mezi ČR a Itálii roste

Růst zahraničního obchodu mezi Českou republikou a Itálii pokračuje. Ukazují to údaje zveřejněné Českým statistickým úřadem.

Celkový objem zahraničního obchodu mezi oběma zeměmi se v prvním pololetí letošního roku zvýšil o 0,4 procent na zhruba 6,7 miliard eur. Ve třech měsících prvního pololetí byl zaznamenán růst a ve třech dalších mírný pokles. Konečný výsledek byl ovlivněn vývojem italského vývozu do ČR, který se snížil o dvě procenta na 3,2 miliardy eur. Český vývoz do Itálie naopak vzrostl, a to o 2,7 procent na 3,5 miliard eur. Po čtvrtletí postupného snižování se tak přebytek ve prospěch ČR vrátil k růstu.

Oborová skladba zahraničního obchodu mezi ČR a Itálií nedoznala v prvním pololetí významných změn. Český vývoz tradičně táhlo odvětví strojů a dopravních prostředků, které vzrostlo o 4,7 procent na 1,8 miliard eur. Za růstem jsou především stroje, zatímco prodej silničních dopravních prostředků vykázal pokles kvůli útlumu automobilového trhu všude v Evropě. Co se týče italského vývozu, tak exceloval obor chemických výrobků, jehož prodeje se zvýšily o 5,3 procent na 470 milionů eur. Naopak stroje a dopravní prostředky zaznamenaly propad o více než čtyři procenta na 1,2 miliard eur. Dynamický vývoj mají za sebou také prodeje potravin, nápojů a tabáku, jejichž hodnota dosáhla 235 milionů eur.

Zdroj: czso.cz

Zdroj fotografie: Pixabay

Loading…