Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

07.02.2019

Zahraniční obchod mezi Itálií a Českou republikou poprvé pokořil hranici 13 mld. eur

Objem zahraničního obchodu mezi Itálií a Českou republikou se v roce 2018 dostal na rekordní hodnotu 13 miliard eur. Ukazují to údaje zveřejněné Českým statistickým úřadem.

V loňském roce se objem zahraničního obchodu mezi Itálií a ČR zvýšil o 3,3 procent na 13,1 miliard eur. Italský dovoz do České republiky vzrostl o 5,4 procent na 6,4 miliard eur. Tempo růstu českého vývozu do Itálie zpomalilo na 1,3 procent a hodnota export tak dosáhla 6,6 miliard eur. Přebytek zahraničního obchodu ve prospěch ČR se tak snížil na 232 milionů eur.

Průmyslová výroba tvoří páteř česko-italských obchodních vztahů. V roce 2018 výrazně vzrostl vývoz do ČR italských strojů a technologií pro průmyslu. Celkový vývoz strojů a technologií se zvýšil o 11 procent na bezmála jednu miliardu eur. Dařilo se také vývozu elektrospotřebičů a elektronických zařízení, jež vzrostl o 7,3 procent na 440 milionů eur, a prodejům v automobilovém sektoru, jež vzrostly o 6,1 procent na 661 milionů eur. Co se týče českého vývozu do Itálie, úspěch slavily stroje a technologie pro průmyslu, jejichž prodeje stouply o 15 procent na 680 milionů eur. Rostl také vývoz zboží ze železa a oceli, a to o 19 procent, či průmyslového spotřebního zboží, a to o 11 procent. Český vývoz byl ale penalizován poklesem o 12 procent vývozu automobilů.

Zdroj: czso.cz

Zdroj fotografie: Pixabay

Loading…