Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

18.04.2019

Zákon roku: podnikatelé chtějí nové stavební právo

Anketa Zákon roku, kterou od roku 2010 pořádá Deloitte Legal, člen Italsko-české komory, zná své výsledky. Ty byly vyhlášené v úterý 16. dubna.

Se 66 procenty preferencí podnikatelů a hlasujících publika v anketě zvítězila novela zákona o dopravních infrastrukturách. Ta zavádí některé instituty, např. předběžné držení či fikce souhlasu, jež by měly urychlit výstavbu významných dopravních infrastruktur. „Volání českých podnikatelů po rychlejším a transparentnějším stavebních řízení je skutečně enormní. Za deset let fungování Zákona roku snad nikdy nezvítězila nominace s tak velkým odstupem,“ uvedl předseda Nominační rady, advokát Tomáš Babáček. Druhý nejvyšší počet hlasů s 25 procenty preferencí získala evropská směrnice o oběhovém hospodářství.

Velkou poptávku po štíhlejší stavební legislativě potvrdily i výsledky v nové kategorii Vykřičník. V té Nominační rada ankety vybírá návrhy zákona, které mohou podnikatelům výrazně ublížit, či legislativní opatření, po kterých naopak podnikatelé volají. V kategorii zvítězil nový stavení zákon, který má v gesci Ministerstvo pro místní rozvoj. Jako nebezpečí naopak podnikatelé vnímají návrh zákona o hromadných žalobách, který dle expertů otevírá možnost k vydírání a zneužití.

Zdroj: Deloitte Legal

Zdroj fotografie: Pixabay

Loading…