Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

10.05.2018

Zápis do česko-italských tříd základní školy v Praze proběhl úspěšně

Česko-italská sekce základní školy Gutha-Jarkovského v ulici Truhlářská v Praze 1 zaznamenala během zápisu na první a druhý stupeň výrazný růst počtu přihlášek.

Do každé první třídy prvního a druhého stupně základní školy se přihlásilo přes dvacet žáků. V případě první třídy bude zřejmě vedení školy muset některé přihlášky odmítnout z kapacitních důvodů. Vzhledem k tomu, že se jedná o veřejnou školu, tak přednost mají děti bydlící ve spádové oblasti. „Na rozdíl od předchozích let jsme letos ani nemuseli zápis propagovat, abychom naplnili kapacity tříd. A tyto dobré výsledky ukazují, že česko-italská sekce se stala pevnou a vyhledávanou částí vzdělávací nabídky ZŠ Gutha-Jarkovského“, uvádí docent na Matematicko-fyzikální fakultě UK Alfredo Iorio, který patří k iniciátorům projektu.

Česko-italská sekce roste i co do pestrosti a kvality výuky. Aktuálně škola hledá italského učitele matematiky a přírodních věd. Velmi významné jsou také kontakty navázané s italskými vícejazyčnými školami v Trentu a Terstu. „Díky projektu se základní školou v Trentu mohou žáci z Česka strávit týden v Itálii v hostitelské rodině, a to samé platí v opačném gardu i pro žáky z Itálie“, dodává Alfredo Iorio. Třídy vyjíždí i na školní výlety do Itálie, při kterých mají žáci možnost poznat zblízka zemi, jejíž jazyk studují. Většina žáků nemá totiž italské rodiče a ani jiné předky pocházející z Itálie. Škola navíc chystá nový model výuky, který by umožnil přizpůsobit vyučování jazykové úrovni jednotlivých žáků.

Projekt česko-italské sekce základní školy od samého počátku podporuje Generali CEE Holding, člen Italsko-české komory. „Podpora Generali se navíc rozšíří, protože společnost umožní italským učitelům vést její firemní kurzy italštiny“, upozorňuje Afredo Iorio na projekt, díky kterému si učitelé z Itálie budou moci přivydělat k nepříliš vysokým českým učitelským platům. Finančně projekt podpořili italské Ministerstvo školství, univerzit a výzkumu, italské Ministerstvo zahraničních věcí a ÚMČ Prahy 1.

Zdroj: Camic

Zdroj a popis fotografia: vpravo Alfredo Iorio / ÚMČ Prahy 1

Loading…