Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

19.08.2015

Abruzzo chce zachránit své “rudé zlato”

Italský region Abruzzo chce podpořit pěstování svého takzvaného “rudého zlata”. Míní se tím světoznámý aquilský šafrán.

Produkce aquilského šafránu se totiž snížila z 50 kilogramů z roku 2014 na letošních 14 kilogramů. Na vině nejsou jen klimatické podmínky ale především pomalý úpadek tohoto tradičního řemesla a obtížná generační obměna. Při tom šafrán patří k životu Abruzza a především regionálního hlavního města L'Aquila již od XIII. Století, ze kterého pochází první záznamy o vývozu aquilského šafránu do hlavních italských i evropských měst.

I z tohoto důovdu tak region Abruzzo vytvořil Banku šafránu, ze kterého si mladí zěmědelci budou moci půjčit cibulky k pěstování této květiny. Region navíc žadatelům může poskytnout i pozemky vhodné k pěstování této vzácné květiny. Program je otevřen zemědělcům do 35 let, již nikdy šafrán nepěstovali. Další podmínkou je trvalé bydliště v Aquile či blízkém okolím, kde lze pěstovat aquilský šafrán, který je chráněn Známkou chráněného původu.

 

Zdroj:www.ansa.it/canale_terraegusto/notizie/mondo_agricolo/2015/08/12/zafferano-nasce-in-abruzzo-banca-e-prestito-donore-bulbi_a2e07545-11f8-40df-b1fe-e91e3a7555d0.html

Zdroj fotografie: Consorzio tutela dello Zafferano Aquilano

Loading…