Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

06.10.2015

Be2Can: italské filmy budou v první řadě

Dnes, ve středu 7. října, začíná filmový festival Be2Can, který představí vybrané snímky, jež byly uvedeny na třech nejvýznamnějších filmových festivalech v Evropě, neboli v Berlíně, Benátkách a Cannes.

Italské snímky budou letos v první řadě. Festival totiž zahájí snímek režiséra Nanniho Morettiho Mia Madre, který má silné sociální a autobiografické ladění. “Jsem však velice rád, že na festivalu bude promítán i snímek Černé duše od Francesca Munziho, který jsme představili před rokem na MittelCinemaFest, či také Pasolini od Abela Ferrary,” říká ředitel Italského kulturního institutu Giovanni Sciola, který pronese na dnešním zahájení krátký pozdrav. “S Film Europe a festivalem Be2Can, který bude probíhat v dvaceti kinech po celé České republice, máme velice pozitivní spolupráci. A tato spolupráci nám umožňuje představit i v České republice to nejlepší z italské soudobé kinematografie.”

Be2Can tak bude jistým předkrmem festivalu MittelCinemaFest, který v prosinci opět představí v Praze výběr italských filmů distribuovaných v posledních dvou letech. “Léta 2014 a 2015 byla pro italskou kinematografii opravdu hojná a vybrat si tak není vůbec snadné. Do Prahy bychom však chtěli přivést i některé italské filmy, jež byly uvedeny v soutěžních kategoriích hlavních filmových festivalů v Evropě. Na festival chceme totiž přitáhnout publikum a současně představit českým distributorům to nejlepší ze současného italského filmu.”

Další událostí pro italský film bude uvedení do sálů snímku Mládí režiséra Paola Sorrentina. Film byl již v soutěžní kategorii na Festivalu v Karlových Varech, kde dostal cenu publika, a v českých kinech poběží od čtvrtka 8. října. “Máme naději, že Sorrentino se stane pro české diváky takovým klíčem k současnému italskému filmu, a pomůže mu tím vystoupit z rámce filmových festivalů, kde jsou již dnes italské filmy velice dobře zastoupeny,” tvrdí ředitel Sciola.

Festival Be2Can bude probíhat od 7. do 14. října v šestnácti českých a moravských městech. V Praze budou festivalové snímky promítány v Kině Lucerna, v Kině Atlas a v Komorním kině Evald.

 

Pro program: be2can.eu

 

Zdroj fotografie: Sacher Film

 

 

 

Loading…